Puskás Tamás a spórolásról: felvehetnek a színészek pulóvert a próbán, de…

Puskás Tamás a spórolásról: felvehetnek a színészek pulóvert a próbán, de…

Nem zár be a Centrál Színház a megemelkedett rezsiköltségek miatt – jelentette ki a teátrum igazgatója.

Puskás Tamás szerint bármennyire is növeli a színház kiadásait az energiaárak növekedése, kizárólag a jegybevételekből tudják finanszírozni a többletköltségeket.

„Nem túl jó, hogy volt egy szerződésünk 2022. december 31-ig, amit egyoldalúan felmondott a szolgáltató, merthogy a szolgáltató nagy úr és sok mindent megtehet, amit mondjuk egy fogyasztó nem. Új szerződést kellett kötni, de keressük a megoldását annak, hogy az igen drága és rossz hatásfokkal működő gázfűtésünket lecseréljük, és hogy minél kevesebb elektromos áramot fogyasszunk. Ténykérdés ugyanakkor, hogy például a legnagyobb fogyasztást kitevő előadások világítása semmit nem csökkenhet, tehát

lehet kérni a színészeket, hogy jöjjenek meleg ruhába, vegyenek fel pulóvert, kardigánt, ha fáznak a próbán, de nem kapcsolhatjuk le a lámpákat egy előadáson,

és az igazi nagy fogyasztók a lámpáink” – adott gyorsjelentést Puskás Tamás.

Szigliget, 2022. július 23.  Stohl András (b) Michel és Schmied Zoltán (j) Paul szerepében Florian Zeller Házassági leckék középhaladóknak című vígjátékának előadásán a Szigligeti Várudvarban 2022. július 22-én. A Centrál Színház előadását Puskás Tamás rendezésében július 21. és 31. között összesen tíz alkalommal mutatják be a Szigligeti Várudvarban.  MTI/Vasvári Tamás
Színészek alaposan felöltözve – Stohl András (b) Michel és Schmied Zoltán (j) Paul szerepében Florian Zeller Házassági leckék középhaladóknak című vígjátékának előadásán Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az igazgató leszögezte: bármennyire is növeli majd a kiadásaikat a rezsiárak növekedésre, ezt mint minden egyéb kiadásukat is, kizárólag a nézői jegybevételből finanszírozhatják.

„A mi állami támogatásunk oly mértékben csekélyebb más színházak támogatásánál, hogy arra nem számíthatunk, hogy az állami támogatás majd megoldja helyettünk”

Hírdetés

– mondta a Centrál Színház vezetője. Ezért aztán nem hagyhatnak el egyetlen előadást sem.

Amiatt aggódik viszont, ha megnő a családok rezsiköltsége, akkor az milyen hatással lesz a nézői szokásokra, magyarán nem a színházba járás költségét vágják-e vissza az elsők között a pesti polgárok. Mindenesetre reméli, hogy nem.

Úgy látja, a nagy állami támogatást kapó színházak esetében lehet bölcs megoldás a bezárás, esetükben ez nem menekülési lehetőség:

„Nekünk játszanunk kell!”

Azt mondja, a magánszínházi vezetőkkel egyeztetnek, ki mit talál ki. Általánosságban áll, hogy esetleg azokat az előadásokat érdemes elhagyni, amelyek nem telnek meg, azokon a napokon teljesen be lehet zárni, nem fűteni.

„Mindenki mindenfélén gondolkozik, meglátjuk, hogy alakul. Még azért húsz fok körüli a hőmérséklet, ezekkel a problémákkal meg majd inkább a hideg november-december-január-februárban fogunk találkozni. De mindenki húzni fog a nadrágszíjon, és nagyon igyekszik majd, hogy feleannyit se fogyasszon, mint tavaly, hiszen a nyolcszorosára ment fel az ára a gáznak és az olcsóbb villanyáramnak is” – mondta Puskás Tamás.

És még egy ötlet: „Az is lehetséges, hogy gázüzemű fűtés-hűtés helyett megpróbálunk villanyüzemű hűtés-fűtésre átállni, bár ilyen rövid idő alatt ez nehézkes, nem tudom, hogy megoldható-e.

Törjük a fejünket, rágjuk a körmünket,

és valami csak lesz.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »