Puskaporos lehet a hangulat a Jobbik tisztújításán

Puskaporos lehet a hangulat a Jobbik tisztújításán

Mekkora botrány lesz a Jobbik holnapi tisztújításán? – ezt találgatják már napok óta a párt tagjai. Sokan attól tartanak, hogy a kiszorított alelnökök közül Novák Előd nem nyugszik bele a pártelnök döntésébe, hogy a jövőben nem lehet tagja a Jobbik vezetőségének. Az érintett a Facebookon utalt is erre egy rejtélyes mondattal, és valamilyen kompromisszumos megoldásra célzott, hogy – nyilvánvalóan Vona Gábor személyében – „ne egy ember dönthessen mindenről”.

Indulatos tisztújítás elé néz holnap a Jobbik. A pártot belső viták feszítik már egy hónapja, amióta Vona Gábor előre meghatározta, hogy kikkel szeretne és legfőképpen kikkel nem szeretne együtt dolgozni a jövőben a Jobbik elnökségében. A kongresszuson elsőként a párt elnökét választják meg, az eredmény azonban borítékolható, mivel Vona Gábornak nincs kihívója. A párton belül úgy beszélnek róla, hogy egyáltalán nincs is alternatívája. Tegnap hivatalossá vált: a jelölőszervezetek 92,8 százaléka támogatta Vona Gábor jelöltségét az elnöki posztra, míg az alelnökjelöltek közül 12-en kapták meg az induláshoz szükséges támogatást.

Az igazán heves viták az utóbbiak megválasztása kapcsán várhatók. Ismert, a pártelnök korábban bejelentette, hogy a jelenlegi alelnökök közül nem kívánja ezután az elnökségben látni Novák Elődöt, Szávay Istvánt és Apáti Istvánt, ezért ha elindulnak az alelnöki posztért, a tisztújításon élni fog a vétójogával, akárcsak az alelnöknek készülő Hegedűs Lorántné esetében. Az érintettek először arról beszéltek, hogy hátba szúrva, leforrázva érzik magukat, inkorrekt eljárást emlegettek, végül azonban Szávay István és Apáti István is úgy döntött, eleget tesz az elnök kérésének, és el sem indul az alelnökségért.

Novák Előd és Hegedűs Lorántné ugyanakkor nem állt be a sorba, és az előre bejelentett elnöki vétó ellenére el akarnak indulni. Novák Előd ehhez pályázatát is megírta – amely rövid időn belül ki is szivárgott a sajtóban –, élesen ostorozva Vona Gábort, felróva neki, hogy ezután az elnökségben már nem lesznek kritikusai, és nem lesznek konstruktív viták. Habár Novák Előd azt állítja, hogy nem a nyilvánosság előtt akarja ezeket a vitákat lefolytatni, a napokban egy Facebook-bejegyzésében utalt arra, hogy nem lesz zökkenőmentes a kongresszus. – Olyan komoly számban érkeznek jelölések az elnöki elképzeléssel szemben, hogy az a kongresszuson egy kompromisszumos megoldást látszik eredményezni, hogy legalább ne egy ember dönthessen a jövőben mindenről, s így a felbolydult tagságot is sikerülhet megnyugtatnunk – írta. Azt azonban már nem fejtette ki, hogy pontosan milyen kompromisszumos megoldásra is utal.

A Jobbikon belül hetek óta azt találgatják, hogy mivel készül a kiszorított alelnök a holnapi rendezvényre. Sokan attól tartanak, hogy nem tudják majd megúszni a tisztújítást egy olyan botrány nélkül, amelyet Novák Előd generál. A Magyar Nemzet forrásai azt elismerték, hogy vannak támogatói Nováknak, de azt is többen hozzátették, hogy ez csak egy „hangos kisebbség”.

Lapunk jobbikos forrásai ugyanakkor aggodalmaikat is kifejezték, hogy a kongresszus biztosan a pártelnök kérésének megfelelően dönt-e. Az alelnökségért ugyanis összesen tizenketten szállnak versenybe, Vona Gábornak pedig minimum nyolc embert kell megneveznie, akik felkerülnek a szavazólapra is. Informátoraink szinte biztosra vették, hogy Volner János, Z. Kárpát Dániel és Sneider Tamás újra bizalmat kap, ahogyan Toroczkai László ásotthalmi polgármestert is a határozottan esélyesek között emlegették. Ózd első emberét, Janiczak Dávidot ugyanakkor már legfőképpen fiatal kora miatt kétségesnek tartották, ahogyan a tiszavasvári polgármester, Fülöp Erik kapcsán sem tartották egyértelműnek, hogy elnyeri a többség támogatását.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »