Punya – Egy falat kenyér címmel nyílt időszakos kiállítás a pécsi Dóm Kőtárban

Punya – Egy falat kenyér címmel nyílt időszakos kiállítás a pécsi Dóm Kőtárban

A pécsi Dóm Kőtárban november 27-én nyílt kiállításon Ráczné Kalányos Gyöngyi tizenkét olajfestménye tekinthető meg. Az alkotások eredetileg illusztrációként készültek Versegi Beáta-Mária Punya – Egy falat kenyér című kötetéhez. Az esztergomi Keresztény Múzeumból kölcsönzött tárlat 2022. január 6-áig látogatható, kedd kivételével naponta 10 és 17 óra között.

A Pécsi Advent programsorozat keretében bemutatott tárlat megnyitóján Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a Punya – Egy falat kenyér kiállítás egy mélyről fakadó útkeresére indít. A képek megszólítják a nézőt, s ez a személyesség elsődlegessé válik. Kirajzolódik benne az Úr végtelen akarata, hiszen a személyben mindig jelen van az Isten, az önmagát közlő és mindenkit befogadó szeretet. Kvanduk Frigyes arra biztatott, hogy olvassunk a képekből, amelyek életünk útkereséseiben is segítségünkre válhatnak, hiszen bennük megjelenik annak a szíve, aki mindenkor odaadja önmagát.

A kiálltás háttértörténetét Bodnár Boglárka muzeológus tárta fel a hallgatóság előtt. Elmondta, hogy a punya a romák körében a kovásszal készült kenyér neve. Emlékeztetett, hogy a kenyér a keresztény művészetben az Eucharisztiára utal, amelynek tisztelete az utóbbi időben különösen hangsúlyossá vált a Budapesten rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak köszönhetően.

Bodnár Boglárka arról is beszélt, hogy a Versegi Beáta-Mária szívében született kötet gondolata hogyan kelt szépen lassan önálló életre, mígnem egy összművészeti projektté nőtte ki magát.

A jelenlegi kiállítás középpontjában Ráczné Kalányos Gyöngyi tizenkét olajfestménye áll, amelyek eredetileg Versegi Beáta-Mária, a Nyolc Boldogság Közösség szerzetesnővérének mély, belső hívásra megírt Punya – Egy falat kenyér című könyve illusztrációiként készültek. A kötetben Jézus történetét egy roma család életén keresztül ismerhetjük meg, mégpedig azért, hogy az nemzetiségtől, kortól, egyéni ismeretanyagtól függetlenül is mindenki számára átélhetővé váljon.

A komlói születésű, Pécsett élő, roma származású naiv grafikus- és festőművész a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetettje, aki több évtizedes művészi pályát tudhat maga mögött.

Hírdetés

A kiállításnak része egy fotósorozat is, amely a Punya-projekt egy további kezdeményezését mutatja be: Kiss Barbara gyógypedagógus és magyartanár a Máltai Szeretetszolgálattal közösen indította el „Mesélő anyukák” elnevezésű csoportját Kadarkúton és Csökölyben, ami egy olyan olvasókör, amelyben a Punya-kötet segítségével hívták fel a településen élő édesanyák figyelmét a mesemondás fontosságára.

A Punya – Egy falat kenyér a világhálón ma már képregény formájában is elérhető. Ez nemcsak a történetet meséli el, hanem interaktív módon vonja be és fejleszti olvasóit. A képregény jelenleg hat nyelven olvasható.

A kötet mindezeken túl dramatikus játékot és drámapedagógiai foglalkozást is inspirált, mely Hoffmanné Toldi Ildikó drámatanár nevéhez köthető.

A pécsi kiállításmegnyitót a Punya-történetből készült színdarab néhány részlete zárta.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »