Pünkösdi zarándoklat a felvidéki Mária-út Pálosok útja szakaszán

Pünkösdi zarándoklat a felvidéki Mária-út Pálosok útja szakaszán

A Via Mariae Polgári Társulás által szervezett húsvéti zarándoklatot meghiúsította a koronavírus. Pünkösd, a Szentlélek kiáradásának ünnepe azonban beteljesítette a vágyott zarándokút megvalósítását. Pünkösd szombatján a Felvidék számos helyéről érkezett zarándokcsoport indult el a szőgyéni Nagyboldogasszony-templomtól a célállomásra, a kürti Cigléd Mária-kegyhelyre.

Török András, a társulás koordinátora üdvözölte az egybegyűlteket, ismertette a szervezési tudnivalókat, majd Farkas Zsolt helyi esperesplébános áldással bocsájtotta útra a zarándokokat.

A tavaly átadott Pálosok útja nagy népszerűségnek örvend a térségben, mely Kürtöt és Szőgyént köti össze. A karantén idején is járták a zarándokok a 10 kilométeres szakaszt.

Hírdetés

Autókkal, tömegközlekedési eszközökkel érkeztek Szőgyénbe Nyitráról, a Komáromi,  Lévai és Érsekújvári járásokból, a Csallóközből, a regisztráció alapján mintegy kilencvenen. A legidősebb zarándok 76 éves, a legfiatalabb 9 éves volt.

A hívő közösséget elkísérte Gyurcsó Zoltán érsekújvári esperes, püspöki helynök, aki az út folyamán a gyónás szentségét is kiszolgáltatta az igénylők számára. Imádkozva, elcsendesedve, napsütésben, olykor csodás gomolyfelhők árnyékában, erdők, mezők, érlelődő gabonatáblák és szőlőültetvények mellett haladtak a jelzésekkel és ismeretterjesztő táblákkal ellátott útvonalon.

A kegyhelyen újabb zarándokok csatlakoztak a csoporthoz, akik autókkal, kerékpárral érkeztek a közeli településekről. A Kisboldogasszony-kápolna előtt a szabadtéri szentmisét Gyurcsó Zoltán püspöki helynök és Borka Iván muzslai plébános mutatták be. A kürti Hajnalvándor énekegyüttes és a szőgyéni cserkészek szolgáltak a szertartáson. Agapéval a Via Mariae társulás és a kürti hívő közösség kínálta a zarándokokat.

A Szőgyénbe való visszaérkezés autóbusszal történt, melyet a szőgyéni önkormányzat biztosított.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »