Pünkösdi programok országszerte

Megszépült váraink különleges programokkal várják a látogatókat, megelevenednek a pünkösdi népszokások, de többek között lesz lovas színház és természetesen borkóstolók is.

Folytatódik a BORkulTÚRA sorozata

A Forster Központ sorozata az ország kilenc pontján várja borkóstolókkal és színes programokkal az érdeklődőket.

Az edelényi kastélyszigetre látogatók a rokokó szerelem vidám életképei között 18. századi időutazáson vehetnek részt, ahol a szőlő és a bor körüli munkákról éppúgy mesélnek a vezetők, mint a főúri vadászatokról, az udvarlásokról és a cigányzenés mulatságokról.

A tiszadobi Andrássy-kastélyban gróf Andrássy Gyula miniszterelnök Sziszihez fűződő állítólagos rajongásáról, vagy unokahúga, Andrássy Katinka életének meghatározó szerelméről is lesz szó, ahogy a nádasdladányi Nádasdy-kastély Ősök csarnokában is a család kapcsolati kerülnek a középpontba a vezetett sétákon.

Minden helyszínen bemutatkoznak a helyi borászok is és a pincészetek borainak kedvezményes kóstolására és vásárlásra is lehetőség nyílik.

A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja rendezvényhez kapcsolódva a Forster Központ szombaton különleges vezetésekkel várja az érdeklődőket a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhelyen. A gyerekek kézműves játszóházban ismerkedhetnek Szent László király korával, lovagjaival és a szerzetesek növényeivel, de lesz koronakészítés és „apátságépítés” is, a vállalkozó szelleműek pedig a lovagi páncélokat is felpróbálhatják.

Pünkösdi királyválasztás a Diósgyőr várában

Gazdag programokkal várja a látogatókat a közelmúltban megújult diósgyőri vár, ahol a hétvégén pünkösdi királyt választanak, díjugrató bajnokságot tartanak, a lovagi tornák terén pedig lovas színház nyílik.

A tájékoztatás szerint ezen a hétvégén az Emlékhelyek napja rendezvényt tartják szerte az országban, így a diósgyőri várban is, a nemzeti és történelmi emlékhelyek különleges programokkal várják a történelem és kultúra iránt érdeklődőket.

Május 14-én népi játszópark nyílik az ódon falak között, ahol egyebek mellett a csigafuttató, a hordólovagló, a diótörő és a teknőhorgászat is kipróbálható. A kicsiket a Hétszínrét Társulat zenés játékos műsorával szórakoztatja majd, megismerkedhetnek jellegzetes pünkösdi dalokkal, mesékkel, szokásokkal és játékokkal. A felnőttek bájitalokat is keverhetnek az Alkímia szobájában, kipróbálhatják a középkori fegyvereket és viseleteket a vár fegyvermesterének segítségével, de középkori recepteket is megismerhetnek. A jó hangulatról az Agyagbanda Együttes gondoskodik.

Lélegzetelállító lovas jeleneteket és látványos díszleteket láthatnak a tavaly átadott lovagi tornák terén, ahol a Nemzeti Lovas Színház Honfoglalás című rockoperája csendül fel.

A lovaglás és a lovassport szerelmeseit vasárnap is várják a lovas arénában, ahol díjugrató bajnokságot rendeznek.

A pünkösdi hagyományőrző programok között szerepel még pünkösdi királyválasztás, a népi játszópark pedig egész hétvégén látogatható – közölték a szervezők.

Hollókőn várjátékokat rendeznek

A régi pünkösdi népszokások elevenednek meg vasárnap és hétfőn a világörökségi Hollókőn, ahol pünkösdi királyt is választanak és várjátékot is rendeznek az ünnepen – tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerdán.

Kelecsényi Péter elmondta: az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik csakúgy, mint húsvét idején. Az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt.

A pünkösdi áldásosztás, néptáncoktatás, népzenei koncert, népi mesék előadása, kézműves és gasztronómiai vásár mellett megnyitják a Hollókő Lego projekt is, ami – több más projekttel együtt – jól mutatja, hogy ez a kis palóc falu nemcsak a múltból, és nemcsak a múltnak él – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Kelecsényi Péter ismertette: a pünkösdi királyság kifejezés már a 16. század óta általánosan ismert volt Magyarországon, így Hollókő is megválasztja a saját pünkösdi királyát, az arra érdemesnek csupán néhány ügyességi feladatnak kell megfelelnie.

Mint fogalmazott, ezt a középkori hagyományt nem is hagyhatná ki egy olyan település, amely egy nemrégiben felújított, csodálatos történelmi várral rendelkezik. A rakott szoknyák mellett nemes urak és vitézek veszik birtokukba ilyenkor Hollókőt, akik bemutatják a végvári és kuruc-labanc élet legizgalmasabb pillanatait.

Pünkösdkor ugyanis nem a világhírű hollókői vödrökből kizúduló hideg víztől kell tartani, sokkal inkább Bocskai angyalaitól, Szent László vitézeitől vagy az egri vitézlőktől – mondta Kelecsényi Péter.

A Nógrád megyei világörökségi faluban a vasárnapi rendezvényen fellép többek között az Iglice Táncegyüttes, népzenei koncertet adnak a Rajeczky Szimpatikusok a Felszállott a Páva elődöntős Szécsényi Zsófia vezetésével. A falumúzeum udvarában és pincéjében hollókői életképeket mutatnak be, délután az alsó kútnál és a templomnál is táncházat rendeznek.

A hétfői Pünkösdi Várjáték a végvári időszakot és a kuruc-labanc korszakot idézi fel. A tábori életbe mindenki be is kapcsolódhat, lehetőség lesz beöltözni, fegyverekkel gyakorolni. Az ostromjáték után megtartják a győztesek lakomáját is.

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek fel pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban.

Kodácz Csengele elmondta, hogy vasárnap az Óbudai Népzenei Iskola növendékeinek vendégváró muzsikájával kezdődik a kétnapos program, amely legtöbb elemébe a látogatók is bekapcsolódhatnak. A skanzenben kalácssütés, bútorfestés, fafaragás várja a vendégeket, a pünkösdi kézműves műhelyben a gyermekek és a felnőttek apró ajándékot készíthetnek az otthon maradottaknak. Az „Erős embör, dógos asszony, ügyes gyerök” vetélkedőn pedig különféle próbákon mérhetik össze a vállalkozó szelleműek ügyességüket.

Hétfőn délben pünkösdi királynéjárás kezdőik a skanzenben az Üllési Fonó Táncegyüttes és Rozsdamaró zenekar közreműködésével, majd délután az ópusztaszeri iskolások pünkösdölőjén elevenítik föl az ünnephez kapcsolódó dél-alföldi népszokásokat. Ezután következik a hétvége egyik leginkább várt eseménye, a pünkösdi király megválasztása. Az emlékpark nagyrétjén a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút.

Az emlékparkban a VI. Magyar Világtalálkozó programjaihoz csatlakozva, „Gyere haza, várunk!” mottóval, idén harmadik alkalommal, Európai Ifjúsági Találkozót szerveznek, ennek részeként pünkösdhétfőn tartják a Magyarsághíd konferenciát. A tanácskozás célja szellemi híd építése a Kárpát-medence magyarsága, s a világba szétszéledt honfitársaink, valamint Magyarország barátai között, kiemelten foglalkozva az ifjúság helyzetével. A világ országaiból érkező vendégek elmondják majd rövid bemutatkozásuk során, mit és miként tesznek a magyar értékek népszerűsítéséért, s milyen újabb lehetőségeket kínálnak az együttműködésre.

Hadi bemutatók és középkori életképek a füzéri várban

Történelmi játszótéren, hadi bemutatókon, középkori életképeken keresztül mutatják be a füzéri vár mindennapjait a pünkösdi hétvégén, a kétnapos rendezvényen együttesek, szólisták, előadóművészek várják a látogatókat.

A tájékoztatás szerint Füzér várának kapuja tárogatószóra nyílik meg vasárnap, majd ezt követően a Borsodi Csepűrágók történelmi játékokat tartanak íjászattal hordólovaglással, patkódobással, diótöréssel. A Felsővár piacán lovagok várják a várba érkezőket párviadallal, csatacsillag dobással, dárdahajítással.

A Holló Ének Hungarica koncerttel és táncházzal szórakoztatja nézőket. A füzéri tájházak portáin gasztronómiai és kézműves váruradalmi vásár lesz, az ide érkezők kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ahol gyertyát márthatnak, kovácsolhatnak, nemezelhetnek, mézeskalácsot díszíthetnek és helyi finomságokat kóstolhatnak. A pünkösdi mulatság hétfőn hasonló programokkal folytatódik.

Füzér vára, a történelmi Zemplén vármegye nevezetessége a közelmúltban újult meg. A források az erődítményt a 13. században említik először, történészek szerint biztos, hogy 1235-ben, II. András halálakor már állt. A Füzér község fölött 170 méter magasan, nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után – ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna – Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette. A várat 1676-ban égették fel.

Pünkösdi forgatag a Szennai Skanzenben

Az ügyességükről, kitartásukról tanúbizonyságot tevő érdeklődők közül pünkösdi királyt, királynét választanak, a lányok elkészíthetik a királyné gyöngykalárisát, s kitáncolhatják helyéből a májusfát – írta a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény tagintézménye az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Kiemelték: a Rinyakovácsi portán mindenki megkóstolhatja a pünkösdi perecet, a Pajta Portéka pedig számos zselici termelő és kézműves termékeit kínálja majd. A közönség szórakoztatásáról Dóra Áron mesemondó, a Márkus színház és a Hangolda Műhely gondoskodik.

A Kaposvártól nyolc kilométerre található, a talpas-favázas népi építészet emlékeit őrző, csaknem négy évtizede létrejött falumúzeum pünkösdi programjai között ezen kívül lesz ostorkészítés, szalagszövés és játékudvar is – közölték.

Utcaszínház és kortárs művészeti fesztivál Esztergomban

Comedium Corso 2016 néven rendeznek fesztivált szombattól Esztergomban. A pünkösd hétfőig tartó programon három színpadon lépnek fel a kortárs színház, zene és cirkusz képviselői, valamint a fesztiválon húsz képzőművész jelenik meg alkotásaival.

A színházi produkciók között változatos műfajú előadásokat láthatnak az érdeklődők a Szegedi Nemzeti Színház és a Zenthe Ferenc Színház kínálatából, Pion István slam poetry műsort ad elő.

A nagyszínpad vendége lesz többek között legújabb lemezével a Quimby, a Halott Pénz, a Maszkura és a Tücsökraj, a The Immigrants, de egy Abba Showt is végigtáncolhat a közönség.

Önálló rendezvényhelyszínt kapott a kortárs cirkusz. A CirkuSzínház és a Freak Fusion Cabaret akrobatikus produkciókkal, zsonglőr játszóházzal és performanszokkal várja a látogatókat.

A rendezvény vásárterét a Kis-Duna sétányon alakították ki, ahol a kézművesek mellett a látogatók húsz kortárs képzőművésszel is találkozhatnak, akik nemcsak műveiket állítják ki, hanem az alkotás folyamatába is belepillantást engednek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »