Pünkösdhétfőn az ipolybalogi Szent Korona másolata érkezett az esztergomi Bazilikába

Pünkösdhétfőn az ipolybalogi Szent Korona másolata érkezett az esztergomi Bazilikába

Június 6-án, a Szent Korona hitelesített másolatának felvidéki őrzői érkeztek a királyi városba és hozták el az ipolybalogi Szent Miklós templomban őrzött ereklyét.

A pünkösdhétfői szentmisén dr. Török Csaba, az Esztergom-Vári főszékesegyházi plébánia kormányzója fogadta a György Ferenc ipolybalogi plébános által elhozott Szent Korona-másolatot, melyet elkísért Bálint Péter polgármester, Balogh Gábor a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának elnöke, Lőrincz Sarolta Aranka ipolybalogi hagyományőrző és az ipolybalogi hívek.

Jelen volt Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke és Ónodi Krisztián balassagyarmati palóc értékmentő. A szentmisere szépszámmal érkeztek zarándokok, nemcsak a palóc-vidékről, de a Duna túlpartjáról Párkányból és a környékbeli falvakból egyaránt.

Ft. Török Csaba, a szentbeszédben kiemelte az esemény jelmondatát: „A szentkorona birtokosa Jézus.” A Szent Korona és annak másolata őrzi Jézus Krisztus képét, így bárhová viszik, mindig az övéi közé megy, hisz mindnyájan Krisztuséi vagyunk – hangsúlyozta az esperes, majd kiemelte annak a küldetésnek a jelentőségét, mely mindenkit megszólít, s amelyhez megtartó erőt ad a földi és az égi hazához való kötődés, valamint a keresztény és a nemzeti értékek megőrzése és továbbadása.

Hírdetés

Elmondta, hogy a Szent Korona nem devalválódik, vagyis nem csökken az értéke, nem veszít a jelentőségéből, hisz a magyarságunk és a kereszténységünk jelképe. Nem hamisítvány, akár minden magyar faluban lehetne Szent Korona-másolat.

Egyéb másolatokkal szemben a teljes hűséget mutatja, hogy a zománcképek nem festettek, hanem égetéssel készültek. Az eredeti aranyból, míg a másolat ezüstből készült, és arannyal van bevonva. Minden része hasonlít az eredetihez, annak hibáival együtt: ilyen a kicsorbul ékkő, a megroppant oldal, a nem szimmetrikus illesztés. A 2005-ben aprólékos pontossággal készült korona méltó az eredetihez, mely pápai áldásban is részesült.

A Szent István szülővárosában tartott szentmise tiszteletére, Lőrincz Sarolta Aranka palóc értékmentő és hagyományőrző felöltötte az ipolybalogi népviseletet és elénekelte az Imádkozzunk a hazáért című egyházi éneket.

Az eseményen közreműködött még Vesztergám Miklós tárogatóművész.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »