Pueri Cantores – Jubileumi egyházzenei énekkari találkozó Krakkóban

Pueri Cantores – Jubileumi egyházzenei énekkari találkozó Krakkóban

Július 29–31-ig tartott Krakkó belvárosában, a Wawel királyi vár árkádos udvarában a Lengyel Pueri Cantores Szövetség XI. Kongresszusa. Lengyelország harminc éve csatlakozott az egyházzenei énekkarok Franciaországból induló, 1944 óta pápai támogatással működő nemzetközi egyesületéhez, a Pueri Cantores énekkari találkozók mozgalmához.

„A szövetséghez tartozó csapatok hozzájárulnak a gyermekek és fiatalok keresztény neveléséhez” – mondta Wiesław Hudek, a Katowicei Főegyházmegye papja, a Lengyel PC Szövetség elnöke megnyitójában.

„Fiúk és lányok! Nagyszerű Pueri Cantores család! Ünnepünket a szent kereszt jelével és liturgikus köszöntéssel kezdjük, amely tudatosítja bennünk, hogy Isten Lelke van közöttünk. Lengyelország történelme és egész Európa történelme szempontjából oly jelentős helyen nyitjuk meg ezt az ünnepet, ahol Isten Lelke évszázadokon át ihlette a hit, a remény és a szeretet szent sugarait a lengyelek között” – fogalmazott Hudek atya.

Lengyelországból 21 kórus érkezett a karkkói találkozóra, Biała Podlaska, Częstochowa, Inowrocław, Krakkó, Lublin, Płock, Poznań, Tarnów és Wodzisław Śląski településekről, valamint fehérorosz és magyarországi kórusok. Bár Magyarország sajnos még nem tagja e nemzetközi szervezetnek, mégis képviselte hazánkat a székesfehérvári Vox Mirabilis Chamber choir, Zemlényi Katica karnaggyal, és testvériskolai kapcsolatai révén meghívást kaptak a lengyelországi prezentációs nővérek iskolájának kórusához kapcsolódva a veszprémi Padányi Katolikus Iskola kórusai, Hutvágner Erika és Zsilinszky Cecília vezetésével.

A Padányi-iskola énekkarai a rzeszow-i (2017) és a lublini (2019) Pueri Cantores után harmadik alkalommal vehettek részt ezen a felemelő, fiatalos, mély lelki élményt adó, katolikus énekkari találkozón, melynek alapgondolata ugyanolyan aktuális, mint 1944-ben, az alapítás idejében volt: a békéért való imádság.

Hírdetés

Az énekkarokhoz csatlakozott a küngösi Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület – főként padányis öregdiákokból és tanárokból álló – zarándokcsoportja, amelynek tagjai nézőként szintén részt vettek a Pueri Cantores egyházzenei rendezvényein (így az ünnepi megnyitó a krakkói filharmónia teremben, a kórusok éjszakáján a Szent Anna egyetemi templomban) és liturgikus eseményein (például a főtéri Mária-templomban, a Marek Jedraszewski krakkói érsek által celebrált békeimádságon, valamint a II. János Pál pápa centrumi záró szentmisén.

A Pueri Cantores programjai mellett a Szent Kinga zarándokcsoport megtekintette a Wawel királyi katedrálist, Schindler gyárát, a krakkói Szépművészeti Múzeumot, és ellátogatott a bochniai sóbányába, amely idősebb, mint a wieliczkai, s a legenda szerint valójában itt találták meg az első kibányászott sótömbben Kinga gyűrűjét.

A Pueri Cantores és a zarándokút közösségi, művészi és lelki élményekben gazdagította, reményében, hitében megerősítette a résztvevőket. Hálás köszönet érte a szervező lengyeleknek, különösen a padányisokat vendégül látó prezentációs nővéreknek és a fogadó családoknak – írta összefoglalójában Kámánné Szőke Katalin, a Padányi Katolikus Iskola tanára, az Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület alelnöke.

Forrás és fotó: Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »