Provokatívként értékelte az orosz vezérkar a Barents-tengeri NATO-flottagyakorlatot

Provokatívként értékelte az orosz vezérkar a Barents-tengeri NATO-flottagyakorlatot

Provokatív lépésként értékelte az orosz vezérkar azt a Barents-tengeren május elején megrendezett amerikai-brit flottagyakorlatot, amelynek résztvevői oroszországi célpontok megsemmisítését és orosz ballisztikus rakéták elfogását gyakorolták – közölte hétfőn Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz vezérkar operatív főcsoportfőnökségének parancsnoka újságírókkal Moszkvában.

Rudszkoj felhívta a figyelmet arra, hogy a NATO tevékenysége felélénkült az északi-sarki övezetben. Nehezményezte azt a flottagyakorlatot, amelyet a NATO közvetlenül a nácizmus fölött aratott győzelem 75. évfordulóját megelőzően és a hidegháború vége óta első alkalommal rendezett meg a Barents-tengeren.

– mondta.

Szergej Rudszkoj emlékezetetett arra, hogy a flottakötelékben irányítható rakétákkal felszerelt, a rakétavédelmi rendszer részét képező három amerikai romboló, egy ugyancsak amerikai szállítóhajó, valamint egy brit fregatt vett részt. A tábornok szerint az orosz Északi Flotta idejében észlelte a manővert, követte a NATO-hajókat, “elejét vette az incidensnek” és kifejezte Oroszország eltökéltségét érdekeinek megvédése mellett az északi-sarkvidék térségében.

Hírdetés

Rudszkoj szerint ezzel szemben az északatlanti szövetség jelentősen növelte katonai aktivitását az orosz határok közelében párhuzamosan azzal, hogy az Egyesült Államok jelezte a nyitott égbolt-megállapodásból való kilépésének szándékát és felmondta a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló INF-szerződést.

Kifogásolta, hogy amerikai B-1B hadászati bombázók repültek el Kamcsatka és Kalinyingrád közelében, valamint az amerikai rakétavédelmi rendszer lengyelországi és romániai infrastruktúrájának bővítését.

Az amerikai 6. flotta május 4-én közölte, hogy május 1-jén értesítette az orosz védelmi tárcát arról, hogy egy amerikai-brit kötelék szándékozik behajózni a Barents-tengerre.

Oroszország és a NATO-tag Norvégia a Krím-félsziget 2014-es, Moszkva általi elcsatolását követően növelte haditengerészeti jelenlétét a térségben. A május elején megtartott flottagyakorlaton norvég hadihajó nem vett részt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »