Programok Nógrádban és a Völgyben

2018. szeptember 12.–november 4., Pozsony, A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Brämer-kúria (Žižkova 18.)

Gyurkovits Ferenc, losonci festőművész emlékkiállítása.

A tárlat november 4-ig látogatható.

2018. szeptember 21.–november 15., Fülek, Vármúzeum, Bebek-torony

Tűzben született szépség. Üvegkiállítás Ladóczky Vilmos műgyűjtö gyűjteményéből.

A Füleki Vármúzeum szezonzáró kiállítása ezúttal az egykori Felső-Magyarország területén működő üveghuták termékeit mutatja be a 18. század végétől egészen a 20. század elejéig, különös tekintettel a nógrádi üvegműhelyekre. A tárlat Ladóczki Vilmos magyarországi magángyűjtő egyedi válogatását tárja a látogatók elé. A gyűjtemény egyes darabjai, melyek egyszerűségükben szinte önálló művészi alkotások, azt bizonyítják, hogy a magyar üvegművesség az európaitól független, egyéni formavilágot teremtett az említett korszakban. A kiállítás kiegészítő részét képezik a Mgr. Kautman Ján üveggyűjtő kollekciójából származó üvegek fotói.

2018. október 13., 8.30 óra, Novohrad-Nógrád Geopark

Találkozó helyszíne és időpontja: 8.30 órakor a füleki Városi Művelődési Központ előtt.

Útvonal: Fülek–Tajti diatréma–Nagy pince–Gortva patak–Tajti-tó–Tamáshegyi kilátó–Tajti–Fülek útvonalat bejáró vezetett gyalogtúrára.

Túravezetők: Ádám Sándor, Kovács Roland.

Jelentkezés és további információk: Nógrádi Turisztikai Információs Központ irodája (Fülek, Várfelső utca 14., tel.: +421 (0)47-43-82-016, e-mail: ntic@filakovo.sk) vagy a Geopark Novohrad-Nógrád J.SZ.T. irodája (Fülek, Várfelső utca 14., mobil: +421 (0)917 646 551, e-mail: geopark.filakovo@gmail.com.

2018. október 19., 18.00 óra, Fülek, Kállai borozó

Hírdetés

Verséneklő együttesek 10. országos fesztiválja

Szervezők: Csemadok Nógrádi Területi Választmánya, Csemadok Losonci és Füleki alapszervezetei, Nógrádi Művelődési Központ

Zenés est

Fellépők: Tóbisz Tinelli Tamás (Magyarország), Csillagvirág Együttes (Rimaszombat)

2018. október 20., 18.00 óra, Fülekpüspöki, Kultúrotthon

Zenés est

Fellépnek: Kelemenék (Losonc), Kasman-Saróka Lilána (Farnad), Molnár Ibolya (Farnad).

2018. október 21., 16.30 óra, Losonc, Zsinagóga

Fesztiválgála

Fellépnek: Kelemenék (Losonc), Csillagvirág (Rimaszombat), EndORFin (Rozsnyó), Aranymetszés (Dunaszerdahely), Kasman-Saróka Lilána (Farnad), The Töpörtyűk (Gúta), Sipos Dávid, Vadkerti Imre, Zsapka Attila.

2018. október 18., 18.00 óra, Péterfala, Almáspuszta, A Völgy

Medvesalja Polgári Társulás

Aradi Lajos: Árpádházi Szent Kinga tündöklő csodái

Előadás: IV. Béla magyar király és Laszkarisz Mária bizánci hercegnő legidősebb gyermeke volt Kinga, aki 1224-ben született. Az anya kevéssel a szülés előtt egyszer egy égi szózatot hallott: ,,Ne félj, Mária, könyörgésed meghallgatásra talált az Úr előtt. Íme, olyan gyermeket szülsz, aki néked és a népnek mondhatatlanul sok örömet fog szerezni. Mert az Úr ezen gyermek életével, példájával és érdemével szándékozik megvilágosítani és megsegíteni egy veletek szomszédos nemzetet.”

Összeállította: Puntigán József


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »