Profik képezik a militánsokat

Profik képezik a militánsokat

Beadvánnyal fordult a Főügyészséghez Peter Gajdoš védelmi miniszter az országban tevékenykedő Szlovák Honvédek (Slovenskí branci) félkatonai szervezet miatt. A tárcavezető elismerte, a szervezettel, amely szerinte veszélyezteti az ország biztonságát, szlovák hivatásos katonák is együttműködnek.

A Főügyészség a következő napokban megvizsgálja, nem sérti-e az országban néhány éve működő félkatonai szervezet a szlovák jogszabályokat, az ország biztonságát.

A honvédek az elmúlt hetekben a Putyin-barát Éjszakai Farkasok motorosklubbal is együttműködni kezdtek.

„Elutasítjuk, ha valaki militarizálni akarja a társadalmat” – mondta tegnap Peter Gajdoš (SNS), akit elsősorban az zavar, hogy a honvédek olyan tevékenységet folytatnak, amelyek csak a hivatásos hadsereg hatáskörébe tartoznak.

A honvédek félkatonai gyakorlatokat szerveznek, a tagoknak önvédelmi kiképzést tartanak, elsajátíthatják a lőfegyverek használatát vagy a kisebb csapatok taktikai harci tevékenységét. Szlovákia több régiójában tevékenykednek, jelenleg körülbelül 200 tagjuk van. Gajdoš tegnap azokat a korábban megjelent információkat is elismerte, hogy hivatásos katonák is együttműködnek velük, az ő feladatuk a hadseregben szerzett tapasztalatok átadása.

„Ez természetesen nagyon zavar, de a katonáink ezzel elvileg semmilyen törvényt nem sértenek meg. Parancsnokaiknak nincs lehetőségük arra, hogy ez ellen valahogy fellépjenek”

Hírdetés

– mondta a miniszter, aki szerint ez ügyben belátható időn belül módosítani fogják a törvényeket és belső szabályzatokat, hogy a hasonló együttműködés egyértelműen tiltva legyen. „Ezt nem hagyjuk annyiban” – fűzte hozzá Gajdoš.

A Szlovák Honvédek Facebook-oldalukon reagáltak a miniszter sajtótájékoztatójára. Közölték, soha nem folytattak olyan tevékenységet, mint a hadsereg. „Elutasítjuk a vádakat, melyek szerint veszélyeztetjük az országot vagy az állampolgárokat. Hazafiak vagyunk, akik szeretjük ezt az országot, a motivációnk tehát épp ellentétes, segíteni akarunk hazánknak, a polgároknak” – közölte Peter Švrček, aki a Szlovák Honvédek főparancsnoka megszólítást használja. Véleménye szerint szervezete minden tevékenységéről és gyakorlatáról tájékoztatja a rendőrséget és a Szlovák Információs Szolgálatot.

Azon túl, hogy a védelmi tárcának nem tetszik a Szlovák Honvédek (Slovenskí branci) félkatonai szervezet tevékenysége az országban, azt is nehezményezi, hogy tagjaik ugyanolyan egyenruhákat viselnek, mint a hivatásos katonák, az egyetlen különbség, hogy a honvédek ruháján a saját logójuk van.

Ján Hoľko, a védelmi tárca személyzeti osztályának vezetője szerint az egyenruhák viselete kapcsán is módosítani kellene a szabályokat, hogy egyértelmű legyen, tilos a hadsereg hivatalos egyenruhájához hasonlót viselni.

Hoľko ugyanakkor kijelentette,

nem tartja kizártnak, hogy belátható időn belül ismét téma lesz a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése.

„Nem mondjuk ki előre, hogy ez így lesz. Elindítunk egy vitát arról, hogyan kellene bebiztosítani az ország védelmét a 21. században” – mondta Hoľko, ám elképzelését erre a témára bővebben nem részletezte. Csupán annyit közölt, hogy ahogy egyes országok a tartalékosok időnkénti behívását vagy a sorkatonai szolgálat bevezetését is kilátásba helyezik vagy már alkalmazzák is, úgy ez nálunk is lehet téma.

A sorkatonai szolgálatot Szlovákiában 2005-ben törölték el, a döntést az akkori védelmi miniszter, Juraj Liška (SDKÚ) jelentette be a Pohoda fesztiválon. Hoľko bírálta a minisztérium akkori vezetését, amiért széles körű vita nélkül döntött a szolgálat eltörléséről.

Nem sokkal Hoľko tegnapi kijelentései után a védelmi minisztérium egy hivatalos tájékoztatást is közzétett, amelyben elhatárolódott a sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésétől. Dana Capáková, a tárca szóvivője szerint a jövőben is csak a hivatásos hadsereggel számolnak. „A hivatalvezető arról beszélt, hogy vitát kell folytatni az ország biztonságának bebiztosításáról a 21. században, s egy példaként említette a sorkatonai szolgálat ismételt bevezetését. Kihangsúlyozta, hogy mi most nem megyünk bevezetni, csak megvizsgáljuk az összes, rendelkezésre álló lehetőséget” – tette hozzá a szóvivő. (dem, SITA)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »