Problémahegyek: a paralimpián is érik a botrány

Problémahegyek: a paralimpián is érik a botrány

Csökkentik a költségvetést, de a tervek szerint mind a 22 sportágban megrendezik a versenyeket a szeptemberi, riói paralimpián – jelentette be pénteken a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke.

A TELJES RIÓI MAGYAR PROGRAM, KATTINTSON!

A büdzsé karcsúsítására azért kerül sor, mert a jegyeladásból származó bevételek messze elmaradnak a várakozásoktól, s a szervezők sem jutnak hozzá bizonyos, előre kalkulált forrásokhoz.

„A paralimpiai játékok 56 éves történetében még nem találkoztunk hasonló körülményekkel” – fogalmazott Philip Craven utalva többek között arra, hogy mostanáig a belépők mindössze 12 százaléka kelt el. Hozzátette: amióta megismerték a problémák széles skáláját, azóta csak arra fókuszálnak, hogy megoldják azokat.

A költségcsökkentő lépések közé tartozik, hogy csökkentik a személyzet és az önkéntesek létszámát, a közlekedésre fordítandó összeget, és bezárnak néhány médiaközpontot a helyszíneken.

A szervezők szintén lezárják a Deodoro olimpiai parkot, s a kerekesszékes vívást áthelyezik a Barra Olimpiai Parkba.

Az országok egyelőre nem kapták meg a szervezőktől az utazási támogatást, amely szerepelt Rio pályázatában, s amely nélkül a 165 résztvevő ország közül több nem tudja vállalni az utazást Brazíliába.

„Reméljük, kifizetik. Mégpedig hamarosan, a határidő július vége volt” – mondta ezzel kapcsolatban Craven.

A dél-amerikai ország hónapok óta súlyos gazdasági és belpolitikai válsággal küzd.

A paralimpia szeptember 7-én kezdődik, az eseményen 40 fős magyar csapat is indul.

A vasárnap véget érő riói olimpián is rengeteg probléma adódott: egyes helyszínek az utolsó pillanatban készültek el, az olimpiai faluban rengeteg volt a lopás, sok csapatot félkész szállás fogadott. Az utcán kirabolt sportolókról naponta érkeztek hírek, az egészségügyi, higiéniai helyzet pedig kritikán aluli volt sok versenyhelyszínen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »