Próbálja kordában tartani a BNR az euró árfolyamát, de elenyésző a lej erősödése

Próbálja kordában tartani a BNR az euró árfolyamát, de elenyésző a lej erősödése

Miközben a Román Nemzeti Bank (BNR) a pénzpiaci instabilitás közepette segíteni próbálja az euró-árfolyam kedvező alakulását, a román deviza csak egy hajszálnyit erősödött csütörtökön az egységes európai fizetőeszközhöz képest, és az árfolyam továbbra is a kedden regisztrált történelmi csúcs közelében maradt.
A bukaresti jegybank ezúttal 4,8440 lej/eurós referencia-árfolyamot jelentett be, miután a délelőtti órákban a bankközi piacon az árfolyam a 4,87 lejes szintet is meghaladta. Mint ismeretes, a történelmi csúcs 4,8448 lej/euró, amit kedden, március 17-én jelentett be a bukaresti jegybank.

Ezúttal is gyengült ugyanakkor a lej a svájci frankhoz képest, megdöntve az előző napi 4,5911 lej/frankos történelmi csúcsot. A csütörtöki referencia-árfolyam 4,5934 lej/frank.

Az elmúlt három napban több mint hatéves csúcs dőlt meg: eddig a 2015 januárjában beállított, 4,5817 lejes árfolyam tartotta a rekordot.

Az amerikai dollárhoz képest is esett a román deviza értéke: 4,4027 lej/dollárról 4,4864 lej/dollárra emelkedett az árfolyam, ami a múlt csütörtökön még 4,2539 lejen állt. A dollár különben a világ legtöbb devizájához képest erősödött, ugyanis biztos befektetésnek tekintik.

Hírdetés

Az arany ára viszont enyhén csökkent a szerdai szinthez mérten: a szerdai 213,0800 lej/grammról 212,5694 lej/grammra esett vissza.

Közben tovább emelkedett csütörtökön is a fogyasztási hitelek és az Első otthon program keretében felvett bankkölcsönök havi törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazott háromhavi irányadó bankközi kamatláb (ROBOR). A Román Nemzeti Bank (közöltése szerint a szerdán regisztrált 3,20 százalék után csütörtökön 3,24 százalékon állt a mutató. Múlt csütörtökön még 2,86 százalék volt.

A háromhavi irányadó bankközi kamatláb március 12-én – amikor Florin Cîţu visszaadta kormányfői mandátumát, illetve a koronavírus-járvány is elkezdett fokozódni, indult növekedésnek – olyan körülmények között, hogy február eleje óta csökkenő trend figyelhető meg.

A jelzáloghitelek havi törlesztőrészletek kiszámításánál alkalmazott hathavi ROBOR eközben 3,27 százalékról 3,30 százalékra emelkedett szerdán. Múlt csütörtökön ez a mutató még 3 százalékon állt.

 

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »