Próbaidőt kapott Gulyás Márton

A Fővárosi Törvényszék bírója szerint a Nemzeti Választási Iroda tábláit megrongáló civil aktivista tette túlmutatott az Alaptörvényben foglalt véleménynyilvánítás szabadságán – írta a Fővárosi Törvényszék kedden délután az MTI-hez eljuttatott közleményében. A bíróság kedden Gulyás Mártont garázdaság vétségében bűnösnek találta, első fokon egy évre próbára bocsátotta, valamint kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Kiemelték: a Pesti Központi Kerületi Bíróság a tárgyaláson lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként a bűncselekmény elkövetését és a vádlott bűnösségét a vádlott vallomása, rendőri jelentések, a biztonsági kamera felvételei és tanúvallomások alapján állapította meg. A tanúvallomások és videofelvételek alapján megállapítható, hogy a cselekmény félelmet nem keltett, de alkalmas volt arra, hogy megbotránkoztasson, ennek pedig puszta lehetősége „kimeríti a garázdaság vétségének törvényi tényállását” – emelték ki. Kitértek továbbá arra, hogy az aktivista kihívóan közösségellenes volt, hiszen a rendőri intézkedésnek az őt megragadó rendőr szorításából kirántva ellenállt.

Korábban sajtóhírek jelentek meg arról, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerősen garázdaság miatt elítélte és egy év próbára bocsátotta Gulyás Mártont. Az aktivista egy nappal azután, hogy kopasz, kigyúrt férfiak megakadályozták Nyakó István szocialista politikust, hogy időben beadja vasárnapi boltzárral összefüggő népszavazási kezdeményezését február 23-án, leszerelte az NVI és a NVB tábláit a két választási szerv közös székházáról. A Kettős Mérce arról írt akkor, hogy az NVI ajtaján, falán és ablakain körülbelül húsz plakátot helyeztek el aktivisták, köztük Gulyás is, amelyek a kormányzati kommunikáció plakátjaira hasonlítottak, és az alábbi szöveget hirdették: „A közigazgatási reform jegyében, további rendbontások elkerülésének érdekében a hivatalt bezártuk! Demokrácia felfüggesztve”.

A bíróság szerint a vádlott magatartása kirívóan közösségellenes volt, Gulyás Márton viszont tettét polgári engedetlenségi akciónak tartotta.

Erre reagálva Nyakó István az MTI-nek azt mondta: Gulyás Márton nem bűnöző és nem garázda, a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság vezetői viszont földig rombolták a választási szervek tekintélyét.

A törvényszék közleménye szerint a bíróság kedden hozott nem jogerős ítéletével garázdaság vétsége miatt egy év próbára bocsátotta és 41 148 forint bűnügyi költség megtérítésére kötelezte G. Márton Ferenc civil aktivistát, aki február 24-én az NVI épületének tábláit a rendőri intézkedésnek ellenállva lefeszítette és a járdára dobta. A rendőr ekkor testi kényszert alkalmazva a vádlottól elvette az ácskalapácsot, de a férfi egy társától kapott egy csavarhúzót, amellyel a másik táblát is lefeszítette, majd a járdára dobta. A tábla ennek következtében eltört.

Az igazságügyi szakértői vélemény alapján a rongálással több mint 38 ezer forint – meg nem térült – kár keletkezett. Az V. és XIII. kerületi ügyészség G. Márton Ferencet garázdaság vétségével vádolta, és közérdekű munkavégzés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben. A keddi tárgyaláson a vádlott a terhére rótt bűncselekményt a tények vonatkozásában részben beismerte, de védőjével arra hivatkoztak, hogy a rongálás nem lépte túl a véleménynyilvánítás szabadságának az Alaptörvényben biztosított kereteit, valamint a cselekmény nem volt alkalmas félelem keltésére.

A védelem a vádlott felmentését indítványozta. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, súlyosbító körülményként értékelték viszont a cselekmény előre kiterveltségét, hogy a vádlott ellenállt a rendőri intézkedésnek, valamint – mint a törvényszék kiemelte – „a köznyugalom elleni bűncselekményeknek mind a jelen bíróság illetékességi területén, mind pedig az országos szinten is jelentősen elszaporodott voltát”.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett – olvasható a törvényszék közleményében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »