Privatizálják a Szenci Napfényes Tavak környékét? Egyesek már a tóparti védett zónát is elfoglalták

Privatizálják a Szenci Napfényes Tavak környékét?  Egyesek már a tóparti védett zónát is elfoglalták

Jön a nyár, a meleg idő, az emberek pedig a vízparton hűsölnének. A Szenci Napfényes Tavaknál uralkodó állapotok miatt ez egyre kevésbé lesz lehetséges.

A vízparton álló egykori kis hétvégi házak helyét óriási, helyenként háromszintes villák vették át, melyek tulajdonosai a vízparthoz vezető utat is lezárják saját ingatlanjaik javára.

A helyzetét nagyban Szenc városa is felelős, melynek semmilyen koncepciója, elképzelése sincs a helyzet kordában tartása érdekében.

Ellenkezőleg, a város polgármesterének saját építkezési társasága van, mely a vízpart beépítésében és bebetonozásában lehet érdekelt. Az ingatlantulajdonosok közül többen nem tartják be a 3 méteres védettségi szakaszt sem a tópart körül, mely városi tulajdon. Beépítik azt is, a vízpartra vezető utat pedig lezárják.

A témára az aktuality.sk portál hívta fel a figyelmet.

A város, melynek polgármestere Karol Kvál, eddig egyetlen büntetést sem szabott ki, épp ellenkezőleg, a tópartról elvett területek legalizálását tervezi. Érdekesség, hogy az egyik ilyen „területfoglaló“ a szemétbizniszben érdekelt Ľuboš Klamo, aki a polgármesterrel közösen épít egy többfunkciós épületet a városban.

A legrosszabb a helyzet a Halász utcában. A városnak, melynek képviselőtestületében több magyar képviselő is ül, nincs semmilyen területrendezési terve. Ennek hiánya végeredményben mindenki számára hátrányos, véli a szakértő. Végső esetben ugyanis csökken a terület, és az azon álló ingatlan értéke.

nyilatkozta Bohumil Kováč, a Szlovák Technikai Egyetem Építészeti Karáról az aktuality.sk-nak.

Több telek már a háromméteres vízparti zóna felét is kisajátította, a tulajdonosok így próbálják bővíteni saját területüket.

Hírdetés

A városvezetés, a képviselőtestület, és a polgármester azonban csak a sajtó unszolására reagált a kérdésekre. A helyi viszonyok abszurditását jól jellemzi, hogy a polgármesternek, Karol Kválnak saját építkezési vállalata van. A KVALSTAV többek között azzal a Ľuboš Klamoval épít a városban több emeletes polifunkciós épületet, aki szintén területfoglaló a tóparton.

A polgármester összeférhetetlensége így teljesen nyilvánvaló. A városvezetéssel saját maga számára fogadtatott el építkezési engedélyt.

A sajtó figyelmeztetését követően, hogy a tópart illegális beépítése zajlik, Szenc szóvívője úgy reagált, hogy a város felméri az aktuális helyzetet, és szükség esetén az adott területre plusz ingatlanadót ró ki. Egyúttal ezeknek a területeknek az eladása is felmerült a területfoglalók részére.

Jana Turanská (független) szenci városi képviselő szerint, aki a problémát a képviselőtestületben megnyitotta, az ilyen rendezés elfogadhatatlan.

Ugyanígy vélekedik Pavel Sibyla is, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány képviseletében.

reagált Sibyla a szenci helyzetre.

A kérdéses terület egyébként Szenc egyes számú választási körzetébe esik. Innen a helyi képviselőtestületben több magyar képviselő is ül. Név szerint:

Bertok Mikuláš (Most-Híd), Galambos Rudolf (MKP) és Németh Gabriella (MKP).

Bárdos Gyula (MKP) pedig a kettes számú körzetből került a városi képviselőtestületbe. Németh és Bárdos ráadásul a városi tanács tagja is egyben. A Körkép.sk megkérdezi a fenti helyi politikusokat, mi a véleményük a helyzetről is milyen megoldásban érdekeltek. A témával még foglalkozunk.

Körkép.sk/aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »