Prémium – Soroló

Prémium – Soroló

Adás:
2016. szeptember 10., szombat 7.30
2016. szeptember 11., vasárnap 6.05
2016. szeptember 13., kedd 1.50

2016. szeptember 17., szombat 1.50

Szépek a magyar őshonos állatok, csak nem úgy fejlődnek, nem olyan ƒ„húsosak”, hogy piacképesek legyenek. A tyúkok, pulykák, nyulak és halak keresztezésére indult egy kutatási program majd három évvel ezelőtt. Keresztezésekkel elérték azt, hogy felgyorsuljon a növekedés. A pulykáknál például a mellhús aránya megkétszereződött. Közben őrizték a húsok ízvilágát is. Van arra remény most, hogy nagyobb egyedszámban megindul az ilyen állatok tenyésztése. Persze, tömegtermék ebben a kategóriában nem lesz sohasem, de a prémium termékeket – legalább alkalmilag – sokkal többen megvásárolhatják majd. A program záró értékelésén jártunk.

A Tejterméktanács elnöke szerint az utóbbi hetekben biztató folyamatok indultak meg a tejpiacon. Végre augusztus–szeptemberben megindult a nagyon mélyponton lévő nyers tej felvásárlási árának növekedése. A magyar lehetőségeket most még behatárolja a feldolgozó vállalatok alacsony műszaki színvonala. Az utóbbi években a termékfejlesztésre sem futotta.

Örülhet az a gyümölcstermelő gazda, aki tud elegendő szezonmunkást toborozni a betakarításra. Egy eperjeskei biotermelővel elemezzük azt, hogy hová tűntek a mezőgazdaságból a munkáskezek és van-e remény valamilyen megoldásra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »