Prága azt szeretné, ha a Csehország elnevezés elterjedne külföldön

Prága azt szeretné, ha a Csehország elnevezés elterjedne külföldön

A csehek azt szeretnék, ha a hivatalos Češká republika (Cseh Köztársaság) mellett külföldön az egyszavas Češko (Csehország) kifejezés használata is elterjedne – közölte Lubomír Zaorálek cseh külgyminiszter csütörtökön este, miután Miloš Zeman államfő meghívására a vezető cseh politikusok a Hradzsinban eszmecserét tartottak az ország időszerű külpolitikai kérdéseiről.

A cseh szakértők most elkészítik a cseh nyelvben mintegy két évtizede általánosság vált Češko kifejezés idegen nyelvű változatait, és megküldik azokat az ENSZ megfelelő adatbankjába, javasolva, hogy a világnyelveken mely változatot kellene használni. A Češko angol megfelelőjének a Czechia kifejezést tartják a csehek.

Ezt követően a prágai külügyminisztérium szóbeli jegyzéket küld az ENSZ-nek, amelyben kérni fogja a kifejezések hivatalos használatát hat világnyelvben. “Már megállapodtunk a miniszterelnökkel, hogy miután a kormány jóváhagyja az eljárást, a külügyminisztérium megteszi a szükséges lépéseket” – mondta Zaorálek újságíróknak. Szerinte ez néhány hetet, legfeljebb három hónapot vesz igénybe.

“Egyetértés van abban, hogy az általunk javasolt neveket vigyük be az adatbankokba, mert jelenleg az ország neve sokféleképpen, gyakran elferdítve használatos” – indokolta a döntést a cseh diplomácia vezetője.

Az ENSZ hivatalos adatbankjában minden ország hivatalos neve szerepel, s mellette egy rövidített változat. Mindkét elnevezés az ENSZ hat hivatalos nyelvén – angol, francia, arab, kínai, orosz, spanyol – van megadva. A csehek esetében eddig csak a Cseh Köztársaság szerepel az adatbázisban, az egyszavas kifejezés hiányzik, ami gyakran problémát okoz. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »