Pozsonyligetfalu egyik becses öröksége, a zabosi kápolna

Pozsonyligetfalu egyik becses öröksége, a zabosi kápolna

Az egykori magyar koronázóváros annak ellenére, hogy évről évre egyre több társasháza épül, még rejteget magában néhány történelmi, kulturális, egyházi kincset, emléket, látnivalót. Ilyen közülük a hozzánk közel, megközelítőleg 1,5 km-re fekvő, 1909-ben emelt zabosi Szent Kereszt felmagasztalása keresztcsarnok a zabosi erdőben, a lóversenypálya közelében.

A mostani időszakban, amikor egyre kevesebb alkalmunk van személyesen szentmiséken részt venni, örömmel jár ki az ember ehhez a kápolnához imádkozni, elmélkedni, valamilyen szinten pótolni a nyilvános szentmiséket. Nézzük hát meg közelebbről ezt a meghitt erdei környezetben megbúvó kápolnát és annak környezetét.

„Ezen keresztcsarnok, melyet a kereszt felállításának 100 éves jubileuma alkalmából (1809-1909) 1909. évi szeptember hó 26-án Zandt Ödön pápai praelátus, prépost, kanonok és belvárosi plébános, fölavattatott az alább felsorolt bizottsági tagok, katholikus polgárok adományából és közreműködésével Isten nagyobb dicsőségére épült.“

Hírdetés

Ez olvasható a bal oldalon, jobbra egy másik tábla pedig az adományozók, építtetők névsorát örökíti meg két oszlopban, szám szerint 30 nevet. Számunkra olyan közeli a hely, hiszen idestova egy esztendeje járunk ki ide csaknem naponta. Alkalmas kisgyermekes szülők számára sétálni, hiszen biztonságos helynek mondható, többen kerékpároznak, futnak is erre. Öröm látni, amikor az arra elhaladók akár csak egy rövid imára megállnak a kápolna előtt. Jómagam is így teszek minden alkalommal.

A kápolna előtt padok is vannak, ezért a hely hosszabb imára, rózsafüzér-imádkozásra, litániára is alkalmas. Ide tartozik és megemlítendő, hogy nekünk, ligetfalusi magyar katolikusoknak ez a kápolnalátogatás, amely immár csaknem másfél évtizede rendszeresen zajlik, nem véletlenül a 26-ai évfordulóhoz kapcsolódik hónapról hónapra.

(Zilizi Kristóf/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »