Pozsonyban tanácskoznak ma EU-s politikusok a termékek kettős minőségéről

’Egyforma termékminőséget mindenkinek’ címmel tartanak ma találkozót Pozsonyban a V4-ek kormányfőinek valamint az összes EU-s tagország képviselőinek és uniós szakpolitikusoknak a részvételével.

 

A pozsonyi várban találkoznak ma EU-s tisztségviselők, hogy a kettős termékminőségről tanácskozzanak. Robert Fico kormányfő a találkozótól azt várja, hogy sikerül nyomást gyakorolni az érintett európai intézményekre, és hogy az  Európai Bizottság vázolja, milyen megoldásokat kínál a termékek kettős minőségének területén.

 

Fico a napokban úgy nyilatkozott, hogy amennyiben nem tapasztalnak kellő mértékű nemzetközi megmozdulást az ügyben, akkor Szlovákia egyoldalú lépéseket fog tenni. Ilyen lépés lenne például a szlovák termékek szabadabb beszállítása a közétkeztetésbe. Ugyanakkor a szlovák kormányfő kész akár európai szintű polgári kezdeményezést is indítani az ügyben, mint mondta „játszva” összegyűjtene egymillió aláírást.

 

Pozsony, 2017. október 13.
Robert Fico szlovák miniszterelnök (b3) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b2) a kettõs termékminõség gyakorlatának megszûntetéséért tartott uniós találkozó elõtt a pozsonyi várban 2017. október 13-án. Balról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter.
MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Robert Fico kiemelte, hogy mindenképpen azt szeretné, ha Viera Jourová európai biztos megmondaná, hogy milyennek kellene lennie a módszertannak, hogy a tesztek és az eredmények kétségbevonhatatlanok legyenek.

 

A tanácskozás előreláthatólag a kora délutáni órákban a V4-es kormányfők sajtótájékoztatójával ér véget.

 

Fico, mint a kettős minőség eltörlésének élharcosa

 

A szlovák miniszterelnök nem először helyezi kilátásba, hogy önálló lépéseket tesz a kettős minőségű termékek ellen vívott harcban. Nyáron a visegrádi országok szószólójaként találkozott Jean-Claude Junckerrel. A találkozó előtt Fico kijelentette, hogy akár a külföldi termékek a szlovák piacokon való korlátozását is meglépi, ha nem születik a Junckerrel való találkozón gyors megoldás, ám ez a harci szellem csak addig tartott ki, míg le nem szállt a gépe Brüsszelben.

 

A találkozó eredményessége enyhén szólva is vitatható volt. Juncker nem tett semmilyen konkrét ígéretet azon kívül, hogy foglalkozni fognak a témával.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Nyitókép: pravda.sk

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Eltérő minőségű élelmiszerek: ilyen lenne a többsebességes Európa?

 

Fico-Juncker találkozó: A szlovák kormányfő konkrét eredmény nélkül kénytelen hazatérni Brüsszelből

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »