Pozsonyban megnyílt a Bibliotéka nemzetközi könyvvásár

A szlovákok és magyarok egyetértenek abban, hogy erős tagállamokra épülő, kultúráját és hagyományait megőrző Európai Uniót szeretnének – jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön Pozsonyban, ahol beszédet mondott a Bibliotéka nemzetközi könyvvásár megnyitóján.

Szlovákia legrangosabb könyvvásárának idén Magyarország a díszvendége. Az ünnepélyes megnyitón mondott beszédében Menczer Tamás kiemelte a könyvek kultúramegismertető és identitásmegőrző szerepét.

– mutatott rá az államtitkár.

Szlovákia azon túl, hogy szomszédos ország, egy rendkívül fontos barátja és partnere Magyarországnak – hangsúlyozta Menczer Tamás, hozzáfűzve, hogy a szlovákok és a magyarok egyetértenek abban, hogy milyen jövőt képzelnek el Európának. „Mi erős tagállamokra épülő Európai Uniót szeretnénk, olyant, amely megőrzi kultúráját és tradícióit” – mondta Menczer Tamás, majd megjegyezte, hogy

Hírdetés

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a könyvvásárra időzítve több mint húsz magyar irodalmi mű szlovák fordítása készült el és készül el a közeljövőben, ezek sorában a szlovákiai magyar irodalom is bemutatkozik szlovák nyelven.

Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója az MTI-nek elmondta:

A magyar szerzők szlovák fordítású köteteinek megjelenése kapcsán rámutatott: fokozódik az érdeklődés a magyar irodalom iránt, és még az idén további tíz szerző írásai jelennek majd meg szlovák fordításban. Hozzátette: Magyarország a pozsonyi könyvvásár díszvendégeként a könyveken kívül számos kísérőrendezvénnyel is készült, köztük színházi és filmbemutatókkal, valamint koncertekkel is. A pozsonyi Incheba kiállítóközpontban az idén már huszonkilencedik alkalommal megrendezett Bibliotéka vasárnapig tart nyitva.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »