Pozsonyban kerül sor a V4-es államfők csúcstalálkozójára, amelyen Zeman is részt vesz

Pozsonyban kerül sor a V4-es államfők csúcstalálkozójára, amelyen Zeman is részt vesz

Október 11-én Pozsonyban kerül sor a visegrádi négyek (V4) államfőinek csúcstalálkozójára. A Szlovákia által szervezett találkozón Miloš Zeman cseh államfő is részt vesz – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Rudolf Jindrák, a cseh elnöki iroda külügyi osztályának vezetője.

A csúcstalálkozó két tematikusan blokkra lesz felosztva. Az egyikben az államfők Ukrajna biztonsági helyzetével és a hozzá kapcsolódó külpolitikával foglalkoznak. A második blokkban az energiáról és az energia-önellátásról beszélgetnek.

– magyarázta a cseh elnöki iroda külügyi osztályának vezetője.

Bár Magyarország álláspontja a jelenlegi háborús konfliktussal kapcsolatban bizonyos szempontból eltér a csoportosulás többi államának álláspontjától, Jindrák nem számít arra, hogy viták lennének az elnökök között.

Hírdetés

„Nem feltételezem, hogy nagy vita vagy veszekedés lesz, de lehet, hogy előkerül Magyarország eltérő álláspontja. De mi demokraták vagyunk, és ez a megbeszélés arra van, hogy az esetleges eltérő álláspontjainkat elmondjuk egymásnak”

– tette hozzá Jindrák.

Zeman számára valószínűleg ez lesz az utolsó találkozó a magyar és a lengyel államfővel cseh elnökként.

Hatodik alkalommal tartanak V4-es államfői csúcstalálkozót. 2022. július 1-jétől Szlovákia tölti be a visegrádi négyek soros elnökségét. 2023. július 1-jétől Csehország veszi át az elnökséget.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »