Pozsonyban a legdrágább a lakhatás az EU-ban

Pozsonyban a legdrágább a lakhatás az EU-ban

Jelenleg teljesíthetetlen álom, hogy megfelelő összegű jelzáloghitelhez jussunk lakásvásárláshoz Pozsonyban.

2021 első negyedévében 4,2 százalékkal nőttek az ingatlanárak Szlovákiában. A 2006-2008-as ingatlanlufi óta csak egyszer volt ennék magasabb negyedéves növekedés.

Az árak jelenleg folyamatosan emelkednek immár 15 hónapja, mégpedig átlagosan több mint 3 százalékkal. Az előző, 2008-as csúcs óta, amikor az ingatlan ára rekord magasságban volt, jelenleg 25 százalékkal magasabb áron vagyunk. A lakások esetében ráadásul 35 százalékkal magasabban, írja a Hospodárske Noviny című gazdasági napilap elemzése.

A lakhatási költségek főleg a fővárosban rendkívül magasak. Szlovákiai és nemzetközi összehasonlításban egyaránt. Az átlagbérhez képest a pozsonyi lakásárak jelenleg a harmadik legmagasabbak Párizs és Prága után.

Hírdetés

Pozsony harmadik helyen áll az egyszobás lakások bérleti díját tekintve, a háromszobás lakások esetében pedig európai negyedik

Vajon ez azt jelenti, hogy az ingatlanárak már irreálisan magasak és elérhetetlenné váltak az egyszerű ember számára? A Szlovák Nemzeti Bank szerint a piac túlértékelt. Mégpedig tavaly novemberhez képest 19 százalékkal, ami alig marad el a 2007-2008-as ingatlanpiaci lufi idején mért 23 százaléktól.

Frissítjük.

Hospodárske Noviny


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »