Pozsony megye azt kéri, hogy zárják ki a közös érdekű projektekből a Csallóközt átszelő kőolajvezeték megépítésének projektjét

Pozsony megye azt kéri, hogy zárják ki a közös érdekű projektekből a Csallóközt átszelő kőolajvezeték megépítésének projektjét

Nyitókép: TASR/Henrich Mišovič

A Pozsony Megyei Önkormányzat arra kérte a szlovák külügyminisztériumot, hogy zárják ki a közös érdekű projektekből (PCI) a Csallóközt átszelő Pozsony–Schwechat kőolajvezeték megépítésének projektjét. Pozsony megye nem ért egyet azzal, hogy a kőolajvezetéket Csallóköz védett vízgazdálkodási területén keresztül vezessék át.

 „Számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a kőolajvezetéket Csallóközön keresztül vezessék. Ez a projekt elfogadhatatlan veszélyt jelent, mindemellett veszélyezteti Európa föld alatti ivóvíz forrását. A Csallóközt átszelő kőolajvezeték megépítése szöges ellentétben áll Pozsony megye régiójának településrendezési elvével, továbbá a védett területek természetes víztározásáról szóló törvény is tiltja“Hirdetés(x)

– jelentette ki Juraj Droba megyeelnök.

Hírdetés

 „Tekintettel arra, hogy a kormány a programnyilatkozatában is elutasító álláspontot fogalmazott meg a Csallóközön átvezető kőolajvezetékkel kapcsolatban, kérelmeztük a Csallóközt átszelő Pozsony–Schwechat kőolajvezeték projektjének minél gyorsabbi kizárást a közös érdekű projektekből (PCI), amely az Európai Bizottság versenyben lévő projektjei között szerepel a kőolaj-infrastruktúra kategóriában”

– magyarázta Elena Pätoprstá, Pozsony megye alelnöke.

A Csallóközön átívelő kőolajvezeték amellett, hogy ökológiai kockázatot jelent, veszélyezteti Európa legnagyobb föld alatti ivóvíztározóját. Továbbá a védett területek természetes víztározásáról szóló törvény is kimondja, hogy a védett vízgazdálkodási területen tilos kőolajvezetéket vagy más csővezetéket építeni szennyező anyagok szállítására.

Körkép.sk/sajtóhír


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »