Pozsony: A nemzeti kisebbségek közül a magyarok aránya a legnagyobb

Pozsony: A nemzeti kisebbségek közül a magyarok aránya a legnagyobb

A főváros lakossága körében sziléziai, kanadai, görög, ír, olasz, török, albán, kínai és koreai nemzetiségűek is vannak. A szlovák többség után azonban a legnépesebb csoportot a magyar nemzetiségűek alkotják. A magyarok a Pozsonyi II. járásban élnek a legnagyobb arányban, Pozsonypüspöki városrészben. A számuk viszont Pozsonyligetfalu városrészben a legnagyobb. Ez a 2021-es népszámlálás nyilvánosságra hozott eredményeiből derül ki.

A Pozsonyi II. járásban, ahová Főrév, Vereknye, és Pozsonypüspöki (Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice) tartozik, 4431-en vallották magukat magyar nemzetiségűnek. Az egyes városrészek közül a legnagyobb arányban Pozsonypüpökin élnek magyarok (1197 fő), ahol az arányuk 8,21 százalék. Azoknak, akik második nemzetiségként jelölték be a magyart, szintén a legnagyobb területű városrészben volt a legnagyobb az aránya (219 lakos, azaz 20,74 százalék). A magyar nemzetiségűek számát tekintve, a legtöbben Pozsonyligetfalu (Petržalka) városrészben élnek (2650-en). Ez a lakosság összlétszámának a 2,32 százaléka.

Hírdetés

A többi nemzetiség közül az egy százalékot csak a cseh nemzetiségűek lépik át. A legtöbben közülük Pozsonyligetfaluban élnek (1039), de a legnagyobb arányban Dévényújfalun (Devínska Nová Ves) vannak jelen (204), ami 1,19 százalékot jelent.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »