Pozitívan zártak az európai tőzsdék

Pozitívan zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után mindvégig tartották nyitáskori nyereségeiket kedden az európai értékpapírpiacok.

A páneurópai Stoxx 600 és FTSE Eurofirst 300 indexek és az euróövezeti EuroStox50 index is végig egy százalék feletti nyereségben voltak. A nem hivatalos záróadatok szerint az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 1,54 százalék, a frankfurti DAX index 1,59 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,93 százalék nyereségben állt. Madridban 1,04 százalék, Milánóban 0,90 százalék lett az indexnyereség.

A tőzsdeindexek emelkedését világszerte az Egyesült Államok és Kína között enyhülő kereskedelmi feszültség idézte elő, ami már hétfőn is két-három százalék nyereséghez vezetett az amerikai piacok zárásakor. Donald Trump elnök bejelentését követően, hogy mintegy 60 milliárd dollárnyi kínai importra védővámot vetnek ki,

Hírdetés

Kína először hasonló lépések kilátásba helyezésével reagált, majd mindkét fél jelezte tárgyalási és egyeztetési szándékát.

Az olajár csökkent kedden, a Brent nyersolaj ára három 70 dollár feletti nap után már lejjebb csúszott: az európai piacok zárásakor 0,12 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben, hordónként 69,44 dolláron. A WTI ára 0,46 százalékkal, 65,25 dollárra csökkent.

Az euró a kelleténél alacsonyabb euróövezeti inflációs nyomástól való aggodalom miatt gyengült kedden. Az eurót 0,38 százalékkal jegyezték alacsonyabban, 1,2396 dolláron.

Az arany ára az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség miatt csökkent, hat heti csúcs közeléből 0,94 százalékkal, unciánként 1342,30 dollárra esett.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »