Pozitív reklámot okozott a tiltás a burkininek

Mintegy 200 százalékkal nőtt az interneten eladott burkinik száma – számolt be szerdán Aheda Zanetti ausztrál üzletasszony, az egész testet elfedő burka és a bikini összeboronálásából született ruhadarab kiötlője a BBC brit közszolgálati médiának, miután Franciaországban több település is betiltotta a kérdéses viseletet.

A 48 éves, Sydneyben élő nő szerint a ruhadarab nem az elnyomást, hanem a szabadságot és az egészséges életmódot képviseli. Zanetti azt mondta, eredetileg azzal a szándékkal tervezte a burkinit, hogy lehetővé tegye a muszlim nőknek az ausztrál strandok látogatását. Hozzátette, részben az ösztönözte a munkáját, hogy évekkel ezelőtt Franciaország kitiltotta a vallási hovatartozásra utaló viseleteket az iskolákból.

Az utóbbi hetekben tizennégy francia település, köztük a filmfesztiváljairól ismert Cannes és múlt pénteken Nizza tiltotta be az egész testet elfedő fürdőruha viselését. Cannes és a legtöbb város a tiltást azzal indokolta, hogy a burkini viselése „nem egyezik a Francia Köztársaság értékeivel”.

Szerdán heves indulatokat váltott ki a The Guardian című brit napilap honlapján közzétett fénykép, amelyen az látható, hogy Nizza strandján négy rendőr vesz körbe egy turbánt és hosszú ujjú pólót viselő nőt, aki a rendőri intézkedés hatására később levesz magáról egy ruhadarabot.

Nizzában a hét eleje óta mintegy 15 nőt büntettek meg burkini viselése miatt.

„Gyalázat rendőrsége” – jegyezte meg Marvan Muhammad, a franciaországi iszlamofóbia-ellenes szervezet (CCIF) elnöke. A szervezet korábban bejelentette, jogi úton kíván fellépni a burkini-tilalmak ellen.

A kollektíva elnöke szerdán aggodalmát fejezte ki „a burkini körül kialakult vitában beállt fordulat miatt”, és a „franciaországi muzulmánok stigmatizálásától tartva” mielőbbi találkozót kért Bernard Cazeneuve francia belügyminisztertől.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »