Potápi: ezen a héten Kolozsvár a nemzet fővárosa

Potápi: ezen a héten Kolozsvár a nemzet fővárosa

A Kolozsvári Magyar Napok hetében Kolozsvár az egész magyar nemzet fővárosa – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Kolozsvári Magyar Napok hétfő esti hivatalos nyitógáláján – számol be Kiss Előd-Gergely a kronika.ro-n.

A hagyományosan a Kolozsvári Magyar Operában tartott ünnepi rendezvényen a magyarországi politikus a magyar kultúra szerves részének nevezte a rendezvénysorozatot szervező Kincses Kolozsvár Egyesület tevékenységét. Mint kifejtette, a magyar napok hozzájárultak ahhoz, hogy a kolozsvári magyarság jövőt építsen magának, a városban lakó magyarok büszkén vállalják identitásukat.

Magyar ünnep kalákában

A nyitógálán, mint minden évben ezúttal, is zsúfolásig megtelt a magyar opera nagyterme, az ünnepi műsort ezúttal a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc-tehetségkutató legjobbjai, valamint erdélyi hagyományőrzők szolgáltatták. Az előadás előtt – szintén a már kialakult szokásrendnek megfelelően – számos közéleti szereplő mondott beszédet.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője úgy fogalmazott: a rendezvénysorozat egyik legfőbb erénye, hogy önkéntes alapon, a kalákamunkához hasonlóan szerveződik, és ezáltal is a kolozsvári magyarság egységét jelképezi. „Legyünk minél többen augusztus 19-én, az ünnepi előadáson is Kolozsvár Főterén, és mutassuk meg mindenkinek, hogy pártoktól, felekezetektől és nemzetiségektől függetlenül együtt tudunk ünnepelni” – buzdított a város 700. születésnapjának megünneplésére a rendezvénysorozat megálmodója.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kolozsvári Magyar Napok már beépültek a köztudatba. Úgy vélte, a rendezvénysorozat nagy előnye, hogy integratív kulturális koncepciót juttat érvényre a tömeg- és a magaskultúra egyidejű szerepeltetésével. A politikus ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy szimbolikus gesztusok terén még vannak feladatok, példaként említette a Nagybányán már megvalósult többnyelvűséget, melyet Kolozsváron mind a mai napig nem sikerült elérni.

„Kolozsvár nélkül nincs Erdély-tudat”

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja rámutatott: a magyar napok is bizonyítja, hogy nemcsak nemzeti tragédiáink, hanem közös sikereink is alkalmasak arra, hogy közösséggé kovácsolják nemzetünket. A gondolatmenetet folytatva Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke is úgy fogalmazott: a Kolozsvári Magyar Napok azt bizonyítjA, hogy a fenntartható fejlődés létező valóság.

„Kolozsvár nélkül megszűnne a kapcsolat a Partium és a Székelyföld, vagy épp Erdély és az anyaország között. Kolozsvár nélkül nincs transzszilvanizmus és Erdély-tudat, melyek kiteljesedése és politikai megerősödése új utakat nyithat a magyar nemzetpolitikában és a román–magyar kapcsolatokban is” – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

A rendezvényen átadták a Kincses Kolozsvárért díjakat is. A szervezők által második alkalommal kiosztott elismerésben Brendus Réka, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága Erdélyi Osztályának főosztályvezető-helyettese és a kolozsvári Euréka vállalkozóegyesület részesült. Ugyanakkor posztumusz díjjal tüntették ki Kötő József színháztörténészt, a Kincses Kolozsvárért Egyesület alapító tagját.

A díjátadást követően Kiss Károlyné Ildikó, a Magyar Termék Nagydíj pályázatot lebonyolító Industorg védjegyiroda ügyvivő igazgatója bejelentette, hogy a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesületet szeptemberben az Országházban Kárpát-medencéért Nívódíjjal tüntetik ki.

A Kolozsvári Magyar Napok kedden is számos programmal folytatódott, az immár hagyományosnak számító toronylátogatás és házsongárdi séta mellett számos kulturális rendezvény várta az érdeklődőket, a gyerekek számára pedig egész napos kézműves-foglalkozásokat szerveztek. A kedden megnyílt főtéri nagyszínpadon a kolozsvári Knock Out zenekar, illetve Nagy Feró és a Beatrice szórakoztatja a közönséget – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »