Potápi: A külhoni gazdaságfejlesztési program a magyar gazdaságot erősíti

Potápi: A külhoni gazdaságfejlesztési program a magyar gazdaságot erősíti

A külhoni gazdaságfejlesztési program a magyar gazdaságot erősíti, a külhoni magyar vállalkozások kormányzati támogatása az adófizetőknek is megtérül – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az erdélyi mentorprogram első online képzésének megnyitóján szerdán.

Rámutatott, hogy a külhoni gazdaságfejlesztési program része a mentorhálózat kiépítése, amellyel a helyi magyar társadalmat, gazdaságot fejlesztik.

Potápi Árpád János kiemelte, hogy a nemzetpolitikában 2014-2015 óta a hagyományos támogatási rendszer mellett – amely alapvetően a kultúrát, az oktatást, a szociális és egészségügyi szférát érinti – egyre nagyobb hangsúlyt kap a szülőföldön való boldogulás segítése egyrészt a szakképzésen, másrészt a gazdasági támogatási rendszeren keresztül. Ez utóbbi jelentheti a vállalkozások számára a fejlesztési lehetőséget, a tőkebevonást, illetve a vállalkozások programokkal történő megerősítését is – mondta.

Hírdetés

A külhoni gazdaságfejlesztési programok minden régióban elindultak, így a Vajdaságban, Kárpátalján, Erdélyben, Felvidéken, Muravidéken és Horvátországban. A programokat alapvetően a Külgazdasági és Külügyminisztérium bonyolítja a társszervezetekkel – mondta az államtitkár.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága szerdán indult és június végén záruló erdélyi mentorprogramjában több mint 30 erdélyi nagyvállalkozó mentorrá való képzése valósul meg, akik mintegy 70 erdélyi kis- és középvállalkozónak nyújtanak majd segítséget vállalkozásuk sikeres működtetéséhez.

A külhoni vállalkozói mentorprogramot – amely a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Pro Economica Alapítvány és a Design Terminál együttműködésével valósul meg – elsőként a Vajdaságban indították el 2019-ben.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »