Potápi: a Határtalanul az egyik legfontosabb a nemzeti összetartozást erősítő programok közül

Potápi: a Határtalanul az egyik legfontosabb a nemzeti összetartozást erősítő programok közül

A Határtalanul az egyik legfontosabb a nemzeti összetartozást erősítő programok közül – kezdte sajtótájékoztatóját Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a program idei felhívásáról.

2010-ben döntött a kormány a Határtalanul program indításáról, és rá egy évre, 2011. június 4-én, jelképesen a nemzeti összetartozás napján, az itthoni ünnepség után az első fiatalokkal teli autóbuszok útra is keltek különböző határon túli régiók felé.

Ezek során megismerhették a nemzeti összetartozás érzését, és átélhették ennek élményét, egy-egy határon túli régió történelmének, nevezetességeinek, néprajzának, hagyományainak, tájainak felfedezése révén. És legalább ilyen fontosak a személyes találkozások az ottani fiatalokkal, a közös programok szervezése, az együttes részvétel, akár szereplés is egy-egy nemzeti ünnepen.

Felméréseink szerint az egyetemisták 78%-a járt már a külhoni magyarok által lakott területek valamelyikén, és 62%-a nyilatkozott úgy, hogy van egy vagy több határon túli barátja vagy ismerőse, akivel szinte napi kapcsolatot tart.

A Határtalanul programot a Nemzetpolitikai Államtitkárság szakmai felügyeletével bonyolítjuk le. Sajnos rányomta bélyegét a járvány, most igyekszünk behozni és pótolni az elmaradt utazásokat. A 2019-ben meghirdetett, a 2019/20-as tanévre vonatkozó utazások megvalósítási határidejét kitoltuk 2022. augusztus 31-ig, a 2020/21-est szintén,  míg a most záruló 2021/22-es tanév utazásait 2022 december 31-ig kell megvalósítani.

Hírdetés

A hetedikesek tanulmányi kirándulásaira 1 880 000 000 keretösszeget biztosít a BGA Zrt, amiből 500 ezer – 5 millió az elnyerhető összeg, amely függ az utazók és a napok számától, valamint a távolságtól.

Ezek valóban tanulmányi kirándulások, amelyekre felkészülten indulnak a diákok. A felkészítésben, a tematikus órákon a tanárokon kívül részt vesznek a Magyarság Háza és a nemzetpolitika munkatársai, és öröm találkozni velük egyre gyakrabban a történelmi emlékhelyeken, például most, Csíksomlyón is.

Arra is törekedni kell, hogy minél több legyen a közös program a kinti iskolákkal, de jól és időben egyeztetve velük, mert bármennyire támogatják a külhoni magyar intézmények is ezeket a kapcsolatokat, azért a tanárok nem mindig boldogok, ha esetleg egymás után érkeznek a csoportok, és sorra maradnak el az órák. Tehát lehetőleg ne csak tanítási időre szervezzék a közös programokat.

A Határtalanul program jelentőségét  bizonyította a napokban lezajlott hasonló című vetélkedő, ezen 158 ezer középiskolai diák vett részt, eredményét pedig ugyancsak ismertette Potápi Árpád János államtitkár. Erről szóló korábbi, bővebb tájékoztatóját lapunkban olvashatják.

(Cservenka Judit/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »