Potápi: a diaszpóra magyarsága akarva-akaratlanul Magyarországot képviseli a világban

Potápi: a diaszpóra magyarsága akarva-akaratlanul Magyarországot képviseli a világban

A diaszpóra magyarsága akarva-akaratlanul Magyarországot képviseli a világban, hiszen azokban az országokban, ahol élnek, a többségi nemzet rajtuk keresztül ismeri meg a magyarokat – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtök este Bécsben, a Kormorán együttes Összetartozás Koncertjét felvezető köszöntőjében.

A koncertet eredetileg 2020-ban, a Nemzeti összetartozás évében szerették volna megtartani, de a koronavírus-járvány miatt, mint megannyi esemény, ez is elmaradt. Annál nagyobb örömmel és lelkesedéssel várták a szervezők – a bécsi Kaláka Klub tagsága és elnökük, Wurst Erzsébet – a csütörtöki koncertet, amelynek fő támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága volt, és amelynek a bécsi Akzent Színház adott otthont.

Potápi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy ez az ünnepi koncert késett ugyan egy évet, de a magyarság összetartozásának élményét megélni, közösségben együtt lenni, és így vagy úgy, most épp a zene által összekapcsolódni, nincs évszámokhoz kötve.

Fotó: MTI

A trianoni békediktátum utáni száz évről szólva köszönetet mondott azoknak az ismert személyiségeknek, akik megjelenítették a magyar nemzetet a XX. században és a XXI. század elején. Ugyanakkor köszönetet mondott “azoknak is, akiknek a nevét nem ismerjük – szüleinknek, nagyszüleinknek, dédszüleinknek -, akik a vállukra vették a nemzetet, és minden nehézség ellenére továbbvitték. Nekik köszönhetjük, hogy ma még magyarul beszélhetünk, és egyáltalán magyar nemzetről beszélhetünk”.

Hírdetés

Az államtitkár beszélt a világban szétszóródott magyarokról, akik új hazájukban megőrizték és továbbadták a magyarság kultúráját, a magyar nyelvet, a magyar zenét és művészetünk ezernyi kincsét.

Örömét fejezte ki, hogy a koncerten nemcsak a bécsi, illetve burgenlandi magyarokat, hanem Felvidékről érkezett magyar diákokat és tanáraikat is köszöntheti a közönség soraiban.

Potápi meleg szavakkal méltatta az ünnepi koncertet adó Kormorán együttest: “koncertjeiken nemcsak a magyarság összefogása jelenik meg, hanem zenéjükben is a legrégebbi dallamok szólalnak meg a szabadság hangján.”

Fotó: MTI

A Kormorán zenekart Koltay Gergely alapította 1976-ban. Elsőként ötvözték Magyarországon a népi hangszereket – furulya, töröksíp, hegedű, citera, duda – a rock elektromos hangszerparkjával. A zenei stílust Koltay folk-rocknak nevezte el, mely akkoriban forradalmi újdonság volt a hazai könnyűzenében. Az elmúlt 44 év alatt jó néhány követője akadt e zenei mozgalomnak, és az együttes számos sikert tudhat maga mögött. Küldetésüknek tekintik a magyar nyelv ápolását és a hazai népzenei kultúra terjesztését a rock nyelvével kiegészítve. Magyarországon kívül folyamatosan koncerteznek a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Délvidéken. A zenekart 2006-ban Magyar Örökség díjjal tüntették ki, míg az alapító Koltay Gergely számos rangos elismerés és díj birtokosa.

MTI

The post Potápi: a diaszpóra magyarsága akarva-akaratlanul Magyarországot képviseli a világban appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »