Potápi: 2010-ben radikális változások történtek a magyar nemzetpolitikában

Radikális változások történtek 2010-ben a korábban hullámzó magyar nemzetpolitikában – emelte ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj nyári gyakorlatának megnyitóján, hétfőn Budapesten.

Potápi Árpád János elmondta, hogy a 2010 óta tartó kilencéves ciklust két részre oszthatjuk. A kormány az első szakaszban megteremtette a nemzetpolitika keretrendszerét – többek között határozatot hozott a nemzeti összetartozás napjáról és módosította a választójogi törvényt, hogy a határon túliak is szavazhassanak  –, 2014-2015-től pedig figyelmét a szülőföldön való boldogulásra fordította.

Az ösztöndíj lényege, hogy akik nem Magyarországon szereznek diplomát, azok is tisztában legyenek a magyar jogrenddel, szokásjoggal. Fontos ugyanis, hogy legyenek olyan jogászok, akik a magyar jogrend mellett ismerik az utódállamok szokásjogát is – tette hozzá.

Az államtitkár közölte, az idén harmincan kaptak ösztöndíjat: huszonegyen Erdélyből, heten a Vajdaságból, ketten pedig a Felvidékről.

Hírdetés

Gál András Levente, a program ötletgazdája elmondta, 2012 óta 177 ösztöndíjat osztottak ki. A programra folyamatos a túljelentkezés – fűzte hozzá.

Klenanc Miklós a szakmai programot koordináló Budapesti Ügyvédi Kamara képviseletében arról beszélt, hogy a program tartalmas szakmai kapcsolatokat hoz létre a gyakornoki és a mentori oldalon egyaránt.

A Dr. Szász Pál szülőföldi jogászösztöndíjat 2012-ben alapította a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel és Budapesti Ügyvédi Kamarával együttműködve.

Az ösztöndíjat azon külhoni hallgatók nyerhetik el, akik szülőföldjükön jogi tanulmányokat végeznek és érdeklődnek a gazdasági jog iránt. A harminc ösztöndíjast év közben magyarországi ügyvédek folyamatosan segítik, tutorálják, a nyári gyakorlatukat pedig neves budapesti ügyvédi irodáknál töltik.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »