Poszt-Covid-szindrómás betegeket várnak a gyógyfürdők – a biztosítók térítik a kezelést

Poszt-Covid-szindrómás betegeket várnak a gyógyfürdők – a biztosítók térítik a kezelést

A súlyos lefolyású koronavírus-fertőzésből kigyógyult betegek ezentúl termálfürdőkben gyógyulhatnak. A rehabilitációs kezeléseket csak orvosi javallatra kaphatják meg az érintettek.

Több hónappal a koronavírus-betegségen való átesés után egyes betegeknél előfordul a krónikus fáradtság, ízületi és mellkasi fájdalom– ezek a leggyakoribb panaszok a gyógyultnak nyilvánított koronavírusosoknál. A jelenség olyannyira gyakori, hogy már az Egészségügyi Világszervezet is új betegségként regisztrálná a poszt-Covid-szindrómaként emlegetett tünetegyüttest. Az ilyen súlyos szövődményeket hamarosan a szlovákiai gyógyfürdőkben is kezelni tudják majd – ezen betegek kezelését vállaló fürdők listája cikkünk alján érhető el.

Eddig az ilyen tünetegyüttessel rendelkező betegek csak orvosspecialistákat látogathattak, akik már most nagyon leterheltek és nem képesek minden beteget ellátni. Ezért a gyógyfürdők felkészülnek a poszt-Covid-szindrómás betegek fogadására.

Azoknál a betegeknél, akik főleg izom-, ízületi vagy izomgyengeségben szenvednek, hőterápiát, balneoterápiát, masszázst vagy hidrokinezioterápiát (testedző terápia vízben) javasolnak majd.

A rehabilitációs gyógykezelésre a betegeket tüdőgyógyász, belgyógyász vagy a háziorvos utalhatja csak be. Mivel a jelenlegi jogszabályok még nem ismerik a Covid-19 diagnózist, ezért az egészségügyi minisztérium megállapodott a biztosítókkal abban, hogy az orvosok poszt-Covid-szindrómás betegeket javasolhatnak gyógykezelésre V/2 – elhúzódó obstruktív tüdőbetegség és V/8 – tüdőfibrózis diagnózisával. „Van egy ígéretünk a biztosítótársaságoktól, hogy amíg a jogszabályi változás meg nem történik, az ezzel a diagnózissal rendelkező betegek részére a fürdőkezelést jóváhagyják” – magyarázta az üggyel kapcsolatban Peter Stachura, az egészségügyi minisztérium államtitkára.

Hírdetés

A jogszabályi változást a gyógyfürdőellátásra javasoltak listájának jóváhagyott módosítása teremtheti meg, amelyet kiegészítenek a Covid-19 leküzdését követő betegségekkel.

A gyógyfürdőben történő kezelés kiemelt jelentőséggel bír azok számára, akiknél súlyos volt a betegség lefolyása, például intenzív osztályon kezelték őket. A rehabilitációs kezelést előírhatják azoknak is, akiknek a fertőzés legyőzését követően gondjaik támadtak az önellátással, a járással vagy a táplálkozással kapcsolatban.

A poszt-Covid-szindrómás betegeket az orvosok már most javasolhatják ezekre a kezelésekre, viszont nagyon fontos, hogy a kezelőorvos gyógyfürdői kezelésre irányuló javaslatot írjon a betegnek, amennyiben a beteg megfelelő diagnózissal rendelkezik – tette hozzá Beáta Dupaľová Ksenzsighová, az Union biztosító szóvivője. Matej Neumann, az Általános Egészségbiztosítás szóvivője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a páciensnek először be kell nyújtania a gyógyfürdőellátásra vonatkozó javaslatot a biztosítótársasághoz, amely jóváhagyja azt, majd ezt követően értesítik a gyógyintézetet. A kezelés megkezdésének dátumáról a gyógyfürdők döntenek majd, szabad kapacitásuk szerint.

Az egészségügyi minisztérium figyelmeztet, a térítés összege az orvosi javallattól függ, melynek alapján A és B kategóriába kerülnek a betegek. Az A kategóriában a biztosítás az egészségügyi és az orvosi eljárásokra, valamint a szállásra és az étkezésre is vonatkozik. A B kategóriába tartozó betegek biztosítása csak az egészségügyi ellátásra vonatkozik, a beteg a fürdőben a szállást és étkezést maga fizeti. Az egészségügyi minisztérium továbbá azt is fontolgatja, hogy ambuláns rehabilitációs kezelést kínálnak majd poszt-Covid-szindrómás betegeknek, akiket gyógytornászok akár az otthonukban is felkereshetnek majd.

Az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott 11 gyógyfürdő, ahol a legsúlyosabb esetekben térítik a kezelés és az  ott-tartózkodás teljes költségét:
Bardejovské kúpele, a. s., Bardejovské kúpele
KLÚ MV SR Družba, Bardejovské kúpele
Pieniny resort, s. r. o., Červený Kláštor
Kúpele Lučivná, a. s., Lučivná
Kúpele Lúčky, a. s., Lúčky
Kúpele Nimnica, a. s., Nimnica
KRÚ MV SR Bystrá, Liptovský Ján
Kúpele Nový Smokovec, a. s., Nový Smokovec
Kúpele Vyšné Ružbachy, a. s.,
Horezza, a. s., Horský hotel Granit, Tatranské Zruby
Horezza, a. s., Hotel Granit, Nová Polianka

(SzE/Felvidék.ma/DenníkN)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »