Postásélet: egyeseknek luxusfizetés, a többieknek bérminimum vagy elbocsátás jut

Postásélet: egyeseknek luxusfizetés, a többieknek bérminimum vagy elbocsátás jut

Mint az közismert a Magyar Posta Zrt. folyamatosan leépíti az állományát, a legközelebbi nagyobb szakaszban azonban körülbelül 300-500 település és majdnem ezer munkavállaló lehet érinthet.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szerint sok kis forgalmú postahivatal van melyeket fel kellene újítani mintegy négy-ötmilliárd forintból, ez azonban szerinte nem biztos, hogy megéri.

Kihasználatlanság

A posta adatai szerint az érintett fiókokban átlagosan 5 óra a kihasználatlan kapacitás. A feladott küldemények száma 121 postán nem éri el a napi 5 darabot, 412 postán pedig a feladott küldemények száma heti átlagban 1 darab. A postának jelenleg 2200 „fizikai egysége” van, 300 helyen a kiszervezett tevékenységet alvállalkozó látja el.

Szarka Zsolt a Magyar Posta vezérigazgató azt hangsúlyozta, hogy az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás megköveteli, hogy a nagyobb ügyfélforgalmú postákat korszerűsítsék, a kisebbek működtetésére pedig költséghatékony megoldást találjanak. Ez az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás kitétel azért különösen tréfás, mert Szarka fizetése a tavalyi havi 2 millió forintról idén bruttó 5 millióra növekedett. Miközben az átlagpostások bruttó 128 forintos bérminimumért pedáloznak.

A felelős államtitkár szerint a felesleges postahivatali munkatársak sorsáról akkor lehet majd dönteni, amikor már tudják, hány emberről van szó és az adott helyen szükség van-e a szaktudásukra. Bíznak abba, hogy néhányukat az alvállalkozók foglalkoztathatják tovább. A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) problémásnak tartja azt a helyzetet, hogy a munkavállalóknak a változásokról utólag, a médián keresztül kell tudomást szereznünk. A munkáltató azonban április 14-én egyeztetést tartott a szakszervezetekkel, a Postás Szakszervezet tájékoztatása szerint a menedzsment ezen az ülésen azzal indokolta a főnökség béremelését, hogy a munkaerőpiac elszívja a feslővezetést, de felmerült, hogy majd egyszer azoknak is növekedhet majd a bére, aki 500 ezer forint alatt keresnek.

A postatörvény módosításának kérdésében a szakszervezet azt a tájékoztatást kapta, hogy jellemzően a 2000 lélekszám alatti települések kispostáit, azaz mintegy ezer munkavállalót érinthet a változás. Továbbfoglalkoztatásuk azonban a hangzatos ígértek szerint a Takarékszövetkezetekben is biztosítható, szükség lesz a szaktudásukra. Na, meglátjuk.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »