Postaládák helyett a kukába kerülhet a népszavazásos kiadvány, mert nem tudni ki szerkesztette azt

MTI nyomán

Sokba kerülhet a Miniszterelnöki Kabinetiroda hibája: a postaládák helyett a kukába kerülhet a népszavazással kapcsolatos kék füzet mert nem tudni ki szerkesztette azt. Hiányos volt a kormány minden háztartásba eljuttatott – nyilván hatalmas költséggel előállított – tájékoztató kiadványának impresszuma, mert nem volt feltüntetve benne a kiadásért és szerkesztésért felelős személy neve – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén.

Az NVB-hez szeptember 9-én fordult kifogásával egy magánszemély. Patyi András,

az NVB elnöke azt javasolta, hogy a bizottság adjon helyt a kifogásnak, állapítsa meg a jogsértés tényét és tiltsa el a kiadvány terjesztésétől a kiadót.

Mint mondta, következetes a bizottság impresszummal kapcsolatos joggyakorlata. Felhívta a figyelmet arra, hogy a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi törvény szerint – ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik – a sajtóterméken és egyéb kiadványon fel kell tüntetni a szerkesztésre és kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat (impresszum), így a kiadó nevét, székhelyét, a kiadásért, 

illetve a szerkesztésért felelős személy nevét.

Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja és Tóta Áronné választott tag hiába érvelt érvelt a kifogás elutasítása mellett, arra hivatkozva, hogy az impresszum megfelel a jogszabályi előírásoknak, a kiadásért felelős személy lehet jogi személy is, és mivel nevesítették kiadóként a Miniszterelnöki Kabinetirodát, eleget tettek az előírásoknak.

A bizottság végül nyolc igen szavazattal, Tóta Áronné, Lovas András, a KDNP delegáltja és Sárhegyi Zoltán ellenszavazatával megállapította a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének sérelmét, és a határozat jogerőre emelkedésétől

megtiltotta a kiadvány további terjesztését. 

Litresits András, az MSZP delegáltja javasolta minimális összegű bírság kiszabását is, de erre Patyi András nem tett javaslatot, arra hivatkozva, hogy az impresszumban az adatok „jelentős része” megtalálható.

Az alfahir.hu részéről közérdekű adatigényléssel fordultunk a Miniszterelnöki Kabinetirodához, hogy a selejtes kék füzetek ára „nyomdahiba” mennyibe került az adófizetőknek, illetve hogy ki a felelős a szerkesztésért és a kiadásért.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »