Portyázó veszélyes vadállatok

Portyázó veszélyes vadállatok

Szeben megyében medve, Brassó megyében pedig mifelénk ismeretlenebb ragadozók, amerikai nyércek garázdálkodnak. A menyétfélék családjába tartozó nyércek egy hollandiai üzletember Brassó megyei farmjáról szabadultak el, és két környékbeli településen is tizedelik a háziállatokat.

nurci_b

Farmról elszabadult menyétfélék

A környezetvédő szervezetek szerint a húsevő nyércek nagy gondokat okoznak a környékbeli, Szunyogszéken található rezervátumban is, ahol megtelepedtek. A földvári és höltövényi lakosok beszámolója szerint már ősz óta gondot okoznak a hívatlan vendégek: a ragadozók behatoltak ketrecekbe, számos szárnyast ettek meg. A közeli nyércfarmra ősszel szállítottak pár ezer példányt, ezek közül szabadultak ki az állatok – mondta Adina Oyntzen, a farm menedzserasszisztense.

Dan Traian Ionescu, a román ornitológiai társaság Brassó megyei fiókjának vezetője a Digi24 hírportálnak kifejtette, invazív, támadó állatfajról van szó, ugyanakkor mivel a nyércek húsevő ragadozók, veszettséget is könnyen terjeszthetnek. Leginkább a megyében található 414 hektáros rezervátumban élő állatokat veszélyeztetik a nyércek, hiszen itt vertek tanyát. „A környezetvédelmi minisztérium segítségét fogjuk kérni, hogy tiltsák be Romániában az amerikai nyércek eladását, szállítását és tenyésztését” – közölte Liviu Cioineag, a Natura 2000 szövetség igazgatója, aki szerint hasonló intézkedéseket már több európai országban foganatosítottak.

A hazai környezetvédők a Brassó megyei nyércfarm bezásárást kérik, mondván, hogy illegálisan működik: a tulajdonos építkezési engedéllyel rendelkezik ugyan, működési engedéllyel azonban nem, mivel a tenyészet nem felelt meg a környezetvédelmi ügynökség előírásainak. Mint az ügynökség tanácsosa mondta, nem javították meg a bejáratot, nem nyírták le a környező növényzetet, nem szereltek fel állandó jelleggel működő megfigyelő kamerákat. Az állategészségügyi hatóság is szabálytalanságokat észlelt a farmnál, így 9000 lejes bírságot róttak ki a tulajdonosra.

A nyérctenyészet nyolc hektáron terül el, közel esik lakott területekhez, és mindössze három kilométernyire fekszik a szunyogszéki természetvédelmi rezervátumtól. A több tízezer nyércet értékes bundájukért tenyésztik. Az amerikai nyérc csaknem egész Észak-Amerikában honos, de betelepített, vadon élő állományok honosodtak meg a Brit-szigeteken, Skandináviában, Finnországban, Kelet-Európában és Oroszországban. Az állat testhossza 30-55 centiméter, testtömege 500-1600 gramm. Prémje igen értékes, a magyar nyelvterületen a németből átvett „nerc” néven ismert. Egykor kiterjedten csapdázták, majd a 19. század óta háziasították. Számos színváltozatát tenyésztik prémesállat-farmokon.

Medve riogatja a Szeben megyei Riuszád lakóit

Medve garázdálkodik rendszeresen a Szeben megyei Riuszádon, ahol keddről szerdára virradó éjjel 12 juhot ölt meg, a helybéliek pedig attól rettegnek, hogy őket is megtámadja. Beszámolójuk szerint a nagyvad minden éjjel bejár a településre, behatol az udvarokba. Mihaela Poplăcean, akinek az udvarán legutóbb megölte a juhokat, a Mediafaxnak úgy nyilatkozott, régi gondjuk ez, és nem remélik, hogy egyhamar megoldódna, hiszen jelentették a vadásztársaságnál, a környezetvédelmi minisztériumnál, a szaktárca hatáskörébe tartozó erdészeti őrségnél is.

„Összesen 6000 lejes a kárunk, hiszen tavaly is 10 juhunkat pusztította el egy medve” – mondta Poplăcean, aki szerint a falubeliek leginkább attól tartanak, hogy a nagyvad megtámadja a gyermekeket, hiszen előfordulhat, hogy az utcán járkál, az iskola pedig mindössze 150 méterre van attól a helytől, ahol legutóbb állatokat támadott meg.

Florian Vasile Tara, Riuszád polgármestere azt mondta, hogy csak a környezetvédelmi minisztérium engedélyével lehetne kilőni a vadat, amely már két hete rettegésben tartja a helyieket, hiszen minden éjjel ellátogat a faluba. „Ha nem kapjuk meg a kilövési engedélyt, oda jutunk, hogy embereket is megtámad. 2013-ban 17 juhot ölt meg a medve, akkor 4 beadvánnyal fordultunk a minisztériumhoz, és csak egyet hagytak jóvá, az illető gazdának pedig azóta sem térítették meg a kárát” – nyilatkozta a polgármester. Simion Dăncăneţ, a helyi erdészet vadőre kifejtette, mivel idén nem volt hó, a korábbi évektől eltérően nem hibernáltak a medvék, és az 500 kilogrammos nagyvad most rákapott a húsra, azért jár be a faluba.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »