Portugália vagy Franciaország? Este fény derül az Eb-győztesre

Portugália vagy Franciaország? Este fény derül az Eb-győztesre

Ma este eldől, hogy Franciaország, vagy Portugália nyeri-e a 15. labdarúgó Európa-bajnokságot. A hazai pálya előnye a franciák mellett szól, Cristiano Ronaldo azonban biztos a portugál sikerben.

Magabiztosan készülhetnek a franciák az Eb-döntőre. Mellettük szól a hazai pálya előnye, és papíron erősebb kerettel rendelkeznek, mint a portugálok. Az is Pogbáék malmára hajthatja a vizet, hogy a legutóbbi két alkalommal, amikor Franciaország nagy tornát rendezett, akkor meg is nyerte azt – 1984-ben az Európa-, míg 1998-ban a világbajnokságot. Utóbbi együttesnek a jelenlegi edző volt a csapatkapitánya.

Antoine Griezmann (balra), valamint Paul Pogba jó játékára is szükséges, hogy a franciák otthon tartsák a trófeát. Fotó: AFP

„Ez egy kivételes lehetőség számunkra, hogy hazai pályán nyerhetjük meg a tornát. De nem szabad rá túl sokat gondolni. Úgy kell csinálnunk mindent, ahogyan eddig is tettük. Az ideális az, hogyha nyugodtak maradunk és csak a játékra fókuszálunk. Természetesen edzőként más, mint amikor játékos voltam. Tény, hogy a pályán sokkal jobb lenni, mivel ott aktívan tudsz hatni a mérkőzésre. Ilyenkor egy edzőben van egy kis frusztráció, hogy nincs közvetlen ráhatása az eseményekre, mivel kívülről szemléli a játékot. De van elég tapasztalatom, hogy kezelni tudjak egy ilyen helyzetet. Jó értelembe vett izgalom van bennem, nem pedig feszültség” – mondta Didier Deschamps, francia szövetségi kapitány, aki minden bizonnyal nem változtat a felálláson a németek elleni győztes elődöntőhöz képest.

Magabiztosak a portugálok is. A csapat legnagyobb sztárja, Cristiano Ronaldo biztos abban, hogy ők fogják megnyerni a kontinenstornát, de tudják, hogy a franciák az esélyesek. Portugália úgy jutott be a fináléba, hogy eddigi hat mérkőzéséből öt döntetlennel ért véget – a rendes játékidőben, és csak a Wales elleni elődöntőt tudta megnyerni 90 perc alatt.

„Hogy ez nem a legjobb döntő? Miért milyennek kellene lenni a legjobb döntőnek? Hogyan kellett volna idejutnunk? Más dolog, amit az emberek gondolnak és más, ami az igazság. Sok mindent el tudok képzelni, de úgy jutottunk be a döntőbe, ha az azt megelőző mérkőzéseinket sikerrel vettük. És végül itt vagyunk a fináléba, és úgy gondolom, hogy nem érdemtelenül” – mondta Fernando Santos, Portugália szövetségi kapitánya, aki minden játékosára, így az elődöntőt combsérülés miatt kihagyó Pepére is számíthat.

Ricardo Quaresma (balra), valamint Cristiano Ronaldo is jókedvűen készül a döntőre. Fotó: AFP

A franciák 1984, valamint 2000 után harmadik Eb-győzelmüket arathatják, a portugálok pedig a 2004-es hazai rendezésű vesztes döntő után, újra próbálkozhatnak, hogy megszerezzék első trófeájukat.A mérkőzés 21 órakor kezdődik a párizsi Stade de France-ban. Az összecsapást az angol Clattenburg vezeti, Kassai Viktor a negyedik játékvezetői feladatokat látja majd el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »