Porosenko kész a kompromisszumokra?

Ukrajna elnöke készen áll elfogadni a Donbász különleges státuszáról szóló törvényt – mondta el Kazahsztán vezetője.

Petro Porosenko ukrán elnök készen áll elfogadni a Donbász különleges státuszáról szóló törvényt – közölte Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán elnöke a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való beszélgetése során.

Nazabajev elmondta Putyinnak, hogy telefonon beszélt Porosenkóval, mely során az ukrán államfő elmondta, hogy készen áll kompromisszumokat kötni Donbásszal kapcsolatosan, ám a különleges státusz elfogadását az ukrán törvényhozás akadályozza, amelyben pártjának nincs többsége – írja a Korrespondent.net

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azzal vádolta meg Kijevet, hogy terrorista taktikákkal próbál új konfliktust provokálni, és destabilizálni igyekszik a Krímet, amelyet Moszkva 2014-ben magához csatolt.

Az FSZB korábban azt közölte honlapján, hogy a Krímben terrortámadásokat akadályozott meg, amelyeket az ukrán védelmi tárca felderítő főosztálya készített elő. A kommüniké szerint vasárnapra virradóra a krími Armjanszk város közelében diverzáns csoportot észleltek és a csoport tagjainak elfogásakor kitört tűzharcban az FSZB egy munkatársa életét vesztette. Az FSZB szerint sikerült felszámolni az ukrán védelmi minisztérium felderítő főosztályának krími ügynökhálózatát. A terrorcselekményeket előkészítő, elfogott ukrán és orosz állampolgárok, köztük az egyik szervező a kijevi felderítő főosztály munkatársa, beismerő vallomást tettek az FSZB közleménye szerint.

Közleményében Petro Porosenko ukrán elnök leszögezte: Ukrajna elítéli a terrorizmus minden formáját, a Krímet pedig kizárólag politikai-diplomáciai módszerekkel akarja visszaszerezni. Az ukrán elnök azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán közleményben azt állította: ukrán diverzáns tevékenységet akadályozott meg a Krím félszigeten, amit az ukrán védelmi minisztérium tagadott.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Politológus: Szaakasvili elbocsátása csak tovább rontaná Porosenko népszerűségétPorosenko beszélgetést kezdeményezett Putyinnal és nyugati vezetőkkelPorosenko utasítást adott ki, hogy emeljék meg a harckészültségetRovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Petro Porosenko, Nurszultan Nazarbajev, Ukrajna, Kelet-Ukrajna, ukrán válság, Oroszország, ukrajnai hírek, ukrán-orosz viszonyForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »