Porontyostól telepítette haza a dzsihadistafeleségeket Koszovó – néhány terroristát is hoztak

Koszovó hazatelepítette száztíz állampolgárát Szíriából, főként olyan nőket, akik követték dzsihadista férjüket a háborús zónába, valamint az ő gyerekeiket – közölte szombaton a koszovói igazságügyi miniszter.

Abelard Tahiri elmondta, szombat hajnalban landolt Pristinában az a repülőgép, amely hazaszállított 32 nőt, 74 gyereket, valamint négy egykori dzsihadista harcost Szíriából. A "fontos és érzékeny" műveletet a koszovói kormány az Egyesült Államok segítségével hajtotta végre – tette hozzá a miniszter.

A négy egykori harcost azonnal őrizetbe vették a koszovói hatóságok. A rendőrség azt közölte, hogy még harminc koszovói harcos van Szíriában, rajtuk kívül 49 nőről és nyolc gyerekről is tudnak, akik még mindig a konfliktuszónában tartózkodnak.

Ekrem Mustafa koszovói belügyminiszter szerint nagyjából háromszáz koszovói vehetett részt a felkelők oldalán a harcokban Szíriában és Irakban. Közülük hetvenen meghaltak, többen pedig már korábban visszatértek hazájukba. Többségüket őrizetbe vették. A hatóságok, hogy megakadályozzák állampolgáraik toborzását a dzsihadisták soraiba, 2015-ben törvényt fogadtak el, amelynek értelmében tizenöt év börtönnel sújtják azokat, akik külföldre mennek harcolni a szélsőségesek soraiba.

Hírdetés

(MTI)

Fajáruló terroristafeleséget csempésztek "haza" a németországi hatóságok – férjét elhagyva, 3 gyerekkel szökött Szíriába

A Mérce esete az "ártatlan" ISIS-feleségekkel

Pont Bosznia ne fogadná vissza IÁ-skodásban megfáradt polgárait?


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »