Pörögtek a beruházások az év végén is

Pörögtek a beruházások az év végén is

Tavaly 17 százalékkal nőtt a beruházások volumene, amely az eddigi legmagasabb szintre emelkedett. A 2017-es utolsó negyedévben 14 százalékos volt a növekedés a Központi statisztikai hivatal (KSH) szerint.

Folytatódott a nemzetgazdasági beruházások dinamikus bővülése a tavalyi utolsó negyedévben, a fejlesztések volumene 14 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A nagymértékű növekedés továbbra is a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott fejlesztéseknek, a vállalkozások kapacitás-növelésének, valamint a lakás- és egyéb ingatlanberuházások élénkülésének köszönhető a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint. A tavalyi év egészében a beruházások volumene 17 százalékkal, historikusan az eddigi legmagasabb szintre emelkedett.

A 2017-es év negyedik negyedévében 2,9 százalékkal növekedett a beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévhez képest.

A beruházások volumene 14, ezen belül az építési beruházásoké 21, a gép- és berendezésberuházásoké 8,5 százalékkal nőtt a tavalyi év utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

A beruházási teljesítmény több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,1, a 15 százalékot realizáló költségvetési szerveknél 69 százalékos bővülés következett be. A beruházások hattizede 3 nemzetgazdasági ágban, a feldolgozóiparban, az ingatlanügyletekben és a szállítás, raktározásban valósult meg a negyedik negyedévben.

A nemzetgazdasági beruházások több mint negyedét képviselő feldolgozóipar fejlesztései – a 2016 eleje óta tartó folyamatos expanzió folytatásaként – mérsékelten, 1,9 százalékkal bővültek. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a feldolgozóipari beruházások egyharmadát realizáló járműgyártás invesztíciói járultak hozzá.

A második legnagyobb beruházónak számító ingatlanügyletek beruházásai erőteljesen, 40 százalékkal emelkedtek, a lakásépítések és -felújítások mellett az üzleti célú ingatlanfejlesztésekben is jelentős növekedés valósult meg.

A fejlesztések alapján harmadik legnagyobbnak számító szállítás, raktározás beruházásainak volumene 4,2 százalékkal nőtt. Az uniós forrásból finanszírozott autópálya-, autóút- és vasútépítések mellett a légi szállítással, a raktározással és a postai tevékenységgel foglalkozó vállalkozások növelték nagyobb mértékben fejlesztéseiket.

A tavalyi év egészét tekintve a nemzetgazdasági beruházások volumene 17 százalékkal nőtt, ezen belül az építési beruházásoké 21, a gép- és berendezés-beruházásoké 13 százalékkal.

Az éves beruházások 56 százalékát teljesítő, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 14, a 13 százalékát adó költségvetési szervezeteknél 59 százalékkal emelkedett a beruházási teljesítmény 2017-ben.

Tavaly egy kivételével mindegyik nemzetgazdasági ágban bővültek a beruházások, a legnagyobb mértékben az oktatásban (67 százalékkal), a humán-egészségügyi, szociális ellátásban (66 százalékkal), valamint a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén (65 százalékkal).

Növekedett a beruházási teljesítmény volumene az összérték közel háromtizedét realizáló feldolgozóiparban (7,3 százalékkal), valamint a másik két kiemelt súlyú nemzetgazdasági ágban, a szállítás, raktározásban (24 százalékkal) és az ingatlanügyletekben (23 százalékkal) is, amelyek így együttesen az éves beruházási teljesítményérték mintegy hattizedét adták.

A szintén jelentős súlyt képviselő kereskedelem, gépjárműjavítás éves beruházási teljesítménye alig változott (+0,4 százalék) az elmúlt évben.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »