Pörög a prémium üzemanyag, a 98-as eltűnhet

Pörög a prémium üzemanyag, a 98-as eltűnhet

Az alacsony áraknak köszönhetően nőtt az üzemanyag-fogyasztás az elmúlt egy évben, az Ásványolaj Szövetség adatai szerint. Az érdekképviselet arra számít, hogy az olajár rövid távon nem emelkedik érdemben.

A benzin átlagára jelenleg 330, a gázolajé pedig 332 Ft. Tavaly ilyenkor a 95-ös benzin ötven, míg a gázolaj 30 forinttal került többe. „Az értékesítés növekedési trendje, ami már az elmúlt évben tapasztalható volt, nem változott, mértéke kis mértékben, de az összesített adatokon látszik, hogy az első félévben az előző év azonos időszakára vetített a motorbenzin értékesítés majdnem 5 százalékkal, a gázolaj értékesítése az idén is 7 százalékkal erősödött a töltőállomásokon. Összességében az üzemanyagok teljes értékesítését tekintve is 6 százalékos növekedést tapasztaltak a MÁSZ üzemanyag értékesítéssel foglalkozó tagvállalataink” – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Az érdekképviselet arra számít, hogy az üzemanyagárak rövid távon nem emelkednek. „A jelenlegi árszínvonal azt gondolom, hogy kis mértékben talán emelkedhet, de jelentős mértékben rövid távon biztosan nem. A középtáv, mondjuk az elkövetkező egy-két évre nézzük, itt már még nagyobb a bizonytalanság a bármiféle előrejelzésnek, itt már mondjuk bizonyos emelkedés talán látszik, de az úgynevezett 100 dolláros álom, ami korábban ugye azért valóság is volt pár évvel ezelőtt, az azért távolinak tűnik. Vagy talán vissza sem tér, nem lehet tudni, középtávon nem, másfél éven belül” – vélte Balogh Tibor, a MÁSZ alelnöke.

A 98-as benzin egy-két éven belül eltűnik a kínálatból az Ásványolaj Szövetség szerint.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »