Pörgésnek indul a Vásárhelyi Forgatag

Pörgésnek indul a Vásárhelyi Forgatag

A marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében nyitják meg ünnepélyes keretek között szerdán este a 4. Vásárhelyi Forgatagot. A szervezők ezt megelőzően bemutatták a programsorozat helyszíneit. 

forgatag_szerda_sajtaj-6172_or_b

A koncertek, gyerekprogramok, előadások, kerekasztal-beszélgetések és a kirakóvásár a Ligetben várja a közönséget. Az új helyszínen szerdán javában folyt az építkezés, sátrakat, standokat szereltek, színpadot építettek.

Mint arról beszámoltunk, az idei vásárhelyi magyar rendezvények új helyszínre költöztek, a Maros-partról a Ligetbe. Új helyen és megújult koncepcióval, a Szentgyörgy utcában működik a borudvar. Az idei forgatag keretében 367 eseményt tartanak 14 helyszínen – ismertette a programot Portik Vilmos főszervező, hozzátéve, hogy 36 partnerszervezet segédkezett és 59 személy vett részt a szervezésben. A standokon 49 kiállító lesz jelen különféle termékekkel, saját készítésű áruval. Kecskemét városa díszvendégként számos eseménnyel vesz részt a forgatag több helyszínén, bemutatja múltját, kultúráját, gasztronómiáját, így gyerekfoglalkozások és tudományos előadás, kiállítás, néptánc és népművészeti értékek felvonultatása várja az érdeklődőket.

Marosvásárhely idén ünnepli szabad királyi várossá válásának 400 éves évfordulóját, ennek apropóján a tematikus városnéző séta Bethlen Gábor korának nyomait kutatja majd – mondta Soós Zoltán, a másik főszervező, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az egykori fejedelmi oklevél kinagyított, színes másolatát kiállítják a Kultúrpalotában. A Teleki Tékában nyíló tárlat is a 400 éves évfordulóra hívja fel a figyelmet, korabeli kiadványok, köztük Borsos Tamás városbíró kéziratos naplója is látható lesz.

A szervezők bemutatták, hol lépnek fel a zenekarok: a helyi együttesek a nagy sátor alatt, a kisszínpadon a néptáncegyüttesek, a nagy koncerteknek pedig a sportcsarnok előtt felállított színpad ad helyet. Szerdán délelőtt még tele volt a tér parkoló gépkocsikkal, a szerelők arra vártak, hogy ürüljön ki a hely. A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy aki teheti, tömegközlekedési eszközzel vagy gyalog közelítse meg a Ligetet. Ha saját gépkocsival érkezik, akkor a Sziget utcában próbáljon parkolni.

A szerda délelőtti sajtóbeszélgetés előtt néhány perccel egy elégedetlen polgár vonta felelősségre a szervezőket. A román ajkú férfi azt kifogásolta, hogy a zöldövezetben a gyerekek nem tudnak játszani, hiszen a forgatag minden helyet kisajátít, minden „csak a vásárról és a kereskedelemről szól” és a gyerekekre nincsenek tekintettel. A szervezők megnyugtatták, hogy a zöldben a gyerekfoglalkozások kapnak helyet, ahová bárki, nemzetiségtől függetlenül elhozhatja játszani a gyerekét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »