Polt Péter: az EU-ban felértékelődik a regionalitás

Az Európai Unióban felértékelődik a „regionális” szó jelentése, főként akkor, ha ezek a kapcsolatok országok között, határon át alakulnak ki – mondta a legfőbb ügyész csütörtökön Miskolcon, a magyar-szlovák határ menti regionális ügyészi találkozón.

Polt Péter köszöntőjében kiemelte, az EU egyik alapvető célja és érdeke, hogy megfelelően és hatékonyan cseréljék ki az információkat, a tapasztalatokat, és közelítsék a jogrendszert.

Úgy fogalmazott: az ilyen és ehhez hasonló konferenciák szolgálják jól igazán a „kis lépések politikáját”, azaz elősegítő szerepet töltenek be olyan jogintézmények kialakításában, mint az európai letartóztatási parancs, az európai nyomozati parancs vagy a most tárgyalt európai ügyészség intézménye.

Polt Péter rámutatott: ezek a tapasztalatcserék megmutatják, hol tartunk, mi az a javaslat, ötlet, amely felhasználható a jövőben és mi kell az eredményesebb együttműködéshez.

A legfőbb ügyész példaként említette az országok nyomozócsoportjainak közös munkáit, amelyek konkrét eredményeket hoztak, illetve hoznak.

Hangsúlyozta, kiváló a V4-országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – legfőbb ügyészeinek kapcsolata, értékelése szerint sikertörténet, de nagyon fontosnak nevezte azt is, hogy a lehető legtöbb szakértői szinten jelen legyen az információcsere, hiszen ez az igazán hatékony eszköz az ügyészségi területen is. Megjegyezte, a határon átnyúló bűnözés egyre újabb és újabb dimenziókat kap, ezért nélkülözhetetlen a közös gondolkodás.

Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője közölte: a kassai és a Borsod megyei főügyészség között már az 1990-es években is megvolt a szakmai kapcsolat. A jelenlegi konferencia pedig tovább segíti az ügyészek munkáját a határ mindkét oldalán.

Mint mondta, a nemzetközi és a büntetőjogi együttműködés területén az uniós csatlakozás új keretet teremtett, napi szintű az értekezés a magyar és a szlovák kollégák között. Vannak ugyanis olyan határon átnyúló bűncselekmények – például csempészet, életelleni cselekmények , amelyek ügyében együtt dolgoznak, jelenleg is van ilyen eset a két ügyészség között.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »