Polt Péter a jogi határzárról

Polt Péter: a jogi határzár nehéz feladat elé állította a jogalkalmazókat

A jogi határzár a körülmények által kikényszerített jogszabályváltozás, amely miatt új bűncselekményeket kellett kezelni. Mindez a jogalkalmazóknak új feladatokat jelentett, amelyeket meg kellett oldani úgy, hogy a jogbiztonság ne sérüljön – mondta a legfőbb ügyész a témában rendezett szerdai budapesti konferencián.

Polt Péter annak apropóján beszélt erről, hogy bemutatták az új büntető törvénykönyv kommentárjának második kiadását, amelyet főszerkesztőként jegyez.

“Ha körbenézünk a világban, azt láthatjuk”, hogy az események gyorsvonati sebességgel követik egymást, a körülmények egyik pillanatról a másikra változnak, ami komoly kihívást jelent a jogalkalmazóknak – mutatott rá a legfőbb ügyész. Példaként hozta, hogy a migráció is olyan új jelenség, amely korábban nem szerepelt a büntető jogszabályokban. Ezeknek a bűncselekményeknek a kezelése során szükség van segítségre, és ilyen “mankót” jelent maga a kommentár is, amelyet igyekeztek úgy összeállítani, hogy sorvezetőként szolgáljon az ilyen típusú ügyek elbírálásában – mondta Polt Péter.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »