Politológus: Jó, ha tavaszig kihúzza a Hrojszman-kormány

Július 22-én volt 100 napja, hogy az új kormány Volodimir Hrojszman vezetésével megkezdte munkáját.

A legutóbbi közvélemény-kutatás eredményei alapján Hrojszmannal szemben a megkérdezettek 69 százaléka bizalmatlan. Csupán a megkérdezettek 2 százaléka támogatja ennek a kormánynak a munkáját teljes mértékben, 19 százalék inkább támogatja azt, mint nem.

Az új kormány egyik első döntéseként felemelte a lakossági gázárakat. A gázáremelés által nagymértékben növekedett a központi fűtés, a meleg és a hideg víz szolgáltatásának díjszabása is. Amellett, hogy elmaradt a fizetések és a nyugdíjak indexációja, kétszeres árnövekedés tapasztalható Ukrajnában a nemzeti valuta 300 százalékos devalvációja miatt – közli a RIA Novosztyi.

A makrogazdasági stabilitás garanciájaként a kormány főként az IMF-től várt pénzügyi segítséget, ellenben az ukrajnai kérdés megvitatását az IMF-nél áttették augusztusra.

Hrojszman kormányát már az őszi-téli szezonban leválthatják, jelentette ki a Harmadik Szektor elemző központ politológusa, Andrij Zolotarev.

„Attól tartok, hogy Hrojszman kormányának nem lesz módjában tavaszig dolgoznia. A felgyülemlett szociális elégedetlenség előrehozott választásokhoz és a kormány leváltásához vezethet.” – mondta Zolotarev.

„Hrojszman kormányának a jövője attól függ majd, hogy mi fog történni az utcákon szeptember-november folyamán, amikor az emberek megkapják méretes gázszámláikat, valamint attól, hogy milyen lesz a hrivnya árfolyama.” – tette hozzá a politológus.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Hrojszman-kormány, Volodimir Hrojszman, Ukrajna, politikai válság Ukrajnában, ukrán politika, ukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »