Politikusok a török puccskisérletről

Johnson: Nagy-Britannia a török kormány mellett áll

Boris Johnson brit külügyminiszter szerint Nagy-Britannia kormánya a demokratikusan megválasztott török kormány mellett áll.

Johnson szombaton a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: telefonon beszélt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, és biztosította őt arról, hogy a török kormány és a török állami intézményrendszer számíthat London támogatására.

“A brit kormányt mélységesen aggasztják a történtek, az elsődleges cél most a nyugalom helyreállítása és a további vérontás elkerülése. (…) Nagy-Britannia életbevágóan fontosnak tartja a török demokratikus intézmények támogatását” – fogalmazott a brit külügyminiszter.

A brit külügyminisztérium szombaton közzétett értékelése szerint az isztambuli helyzet most már nyugodtabbnak tűnik, de továbbra is hallható fegyverzaj. A tárca “erőteljesen” azt tanácsolja a Törökországban tartózkodó brit állampolgároknak, hogy maradjanak szálláshelyükön, kerüljék a demonstrációk helyszíneit, és legyenek óvatosak katonai egységek vagy biztonsági alakulatok közelében.

A British Airways légitársaság szombatra és vasárnapra összes törökországi járatát törölte.

A Financial Times online kiadásán szombaton megjelent kommentár szerint az elmúlt órák eseményei azt mutatják, hogy végződjék bármiképp is a jelenlegi epizód, Törökország távolodik Európától, és lassan maga is belecsúszik a Közel-Kelet káoszába.

A londoni gazdasági-politikai napilap szemleírója, David Gardner szerint az a mód, ahogy Recep Tayyip Erdogan elnök egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével szólt a török néphez, miközben a telefont egy török újságíró tartotta a kamerák elé, azoknak a retró és digitális módszereknek a metaforája, ahogy Erdogan egyrészt modernizálta Törökországot, de ugyanakkor vissza is vezette egyfajta neo-ottomán autoriter rendszerbe, “amelynek ő a szultánja”.

Timothy Ash, a Nomura International pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó stratégája szombati helyzetértékelésében azt jósolta, hogy a történtek után Erdogan a még nagyobb centralizáció és az eddiginél is erősebben nacionalista politika felé veszi az irányt.

Ash megítélése szerint a nyugati hatalmak nagyon lassan alakították ki álláspontjukat a török kormány további támogatásáról, és úgy tűnt, hogy először meg akarják várni, miként alakul a puccskísérlet, mielőtt “a győztes mögé álltak volna”.

A Nomura vezető stratégiai elemzője szerint Erdogan köreiben ezt nem fogják elfelejteni, és ennek következtében nem kizárt Törökország elsodródása a nyugati demokratikus berendezkedés modelljétől az ázsiai típusú modellek felé.

Az elemző szerint ez a jövőben komoly dilemmák elé állíthatja a NATO-szövetségeseket.

 NATO-főtitkár: a török nép elkötelezett a demokrácia mellett

Elismerését fejezte ki a török nép demokrácia melletti elkötelezettségéért Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a törökországi puccskísérlet meghiúsítása után, brüsszeli Twitter-üzenetében szombaton.

A főtitkár nagyra értékelte a török nép és a török politikai pártok demokrácia melletti erős elkötelezettségét és a demokratikusan választott török kormány iránti támogatását.

Szombatra virradóra sikertelen puccskísérletet hajtottak végre Törökországban. A török vezérkari főnököt is túszul ejtették, de végül sikerült szabadítani. Az összecsapásokban – a puccsista áldozatokat nem számítva – 161 ember vesztette életét, 1440 megsebesült. Korábbi hírek szerint 104 puccsista halt meg a harcokban.

A hadsereg 2839 tagját – köztük közkatonákat és magas rangú tiszteket – vettek őrizetbe.

Fico: az Európai Uniónak támogatnia kell a demokratikusan megválasztott török vezetést

A világ vezetői egyetértenek abban, hogy a demokratikusan megválasztott török elnöknek és a kormánynak meg kell kapnia az Európai Unió támogatását – jelentette ki a törökországi puccskísérletre reagálva Robert Fico szlovák miniszterelnök. Az ulánbátori Ázsia-Európa csúcstalálkozón (ASEM) tartózkodó kormányfő kijelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte szombaton.

“Törökország nagyon fontos partnere az EU-nak, például a migráció szempontjából, ugyanakkor globális szempontból is fontos országról van szó” – jegyezte meg reakciójában Robert Fico. 

Szlovákia támogatja a törökországi demokratikus folyamatokat, és elítéli az erőszakos puccskísérletet – reagált a történtekre Robert Kalinák belügyminiszter a szlovák nemzetbiztonsági tanács ülése után szombaton. A belügyminiszter stratégiai biztonsági partnernek nevezte Törökországot, kiemelve: a térség destabilizációja beláthatatlan következményekkel járna.

“Törökország egyfajta biztosítéka a migrációs helyzet javulásának, a helyzet stabilizációja és a demokratikus intézmények megtartása az egyedüli lehetőség arra, hogy a térségben javuljon a biztonsági helyzet” – jelentette ki Robert Kalinák.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter teljes támogatásáról biztosította a demokratikusan megválasztott török kormányt, és az alkotmányos rendhez való mielőbbi visszatérésre szólított fel.

Osztrák kancellár: vissza kell térni a párbeszédre

Haladéktalanul vissza kell térni a párbeszédre és a jogállamiság tiszteletben tartására van szükség – közölte Christian Kern osztrák kancellár a törökországi puccskísérletre reagálva.

A kancellár a Facebook közösségi oldalán közzétett bejegyezésében  hangsúlyozta: minden török pártnak kivétel nélkül  tiszteletben kell tartania tartania az alapvető demokratikus jogoka,  a polgárok szabadságát, a vélemény- és gyülekezési szabadságot, a jogállamiságot, a demokratikus választásokat.  Mint fogalmazott: az erőszak nem lehea politikai nézeteltérések eszköze.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a török puccskísérletet követően arra hívta fel a figyelmet, hogy vissza kell térni a jogállamiság rendjéhez. “Minden politikai erő számára elsődleges feladat, hogy az emberéleteket megvédje és óvja a jogállamiságot és a demokráciát” – hangsúlyozta Kurz az APA osztrák hírügynökségnek adott telefonos interjújában. Úgy vélte, hogy a helyzet a korábbiakhoz hasonlóan “nagyon átláthatatlan”.

Kurz aggodalmát fejezte ki, hogy a törökországi belpolitika helyzet még feszültebbé válik majd. A miniszter arra hívta fel a Törökországban tartózkodó, nagyjából tízezer osztrák állampolgár figyelmét, hogy ne hagyják el szállásukat, amíg az országban meg nem nyugszik a helyzet.

A német külügyminiszter elítélte a puccskísérletet

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szombaton elítélte a törökországi puccskísérletet és felszólított a  demokratikus intézmények tiszteletére.

A német diplomácia vezetője közleményében kiemelte, hogy a legélesebben elítéli a törökországi “demokratikus berendezkedés erőszakos megváltoztatására irányuló valamennyi kísérletet”.

Mindenkinek be kell tartania “a demokratikus és jogállami játékszabályokat”, és gondoskodni kell a további vérontás megakadályozásáról – tette hozzá Frank-Walter Steinmeier. Szavai szerint a törökországi fejlemények mélyen nyugtalanítóak, de bátorító, hogy a török parlament pártjai elkötelezték magukat a demokrácia elvei iránt.

A külügyminisztérium szombatra virradó éjjel a lehető legnagyobb óvatosságra intette az Ankarában és az Isztambulban tartózkodó német állampolgárokat. Szombat délelőtt összeült a német kormány válságstábja. A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa és leányvállalata, az Eurowings törölte valamennyi Németország és Törökország között közlekedő szombati járatát.

Angela Merkel kancellár még éjjel szóvivője útján egy Twitter-üzenetben a demokratikus rend tiszteletére és az emberéletek megóvására szólított fel, és kiemelte, hogy a berlini vezetés “támogatja a megválasztott kormányt” Törökországban.

Az ulánbátori Ázsia-Európa csúcstalálkozón (ASEM) tartózkodó kancellár tudatta, hogy állandó kapcsolatban áll Sigmar Gabriel alkancellárral, a szociáldemokrata párt (SPD) elnökével, valamint az SPD-s külügyminiszterrel és Peter Altmaier kancelláriaminiszterrel.

Angela Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik vezető külpolitikai szakpolitikusa, Roderich Kiesewetter szombaton a meghiúsított puccskísérletről azt mondta, hogy radikalizálódás fenyegeti Törökországot. Ezért Recep Tayyip Erdogannak tisztogatás helyett az egység helyreállítására, a megbékélésre kell törekednie – emelte ki a politikus a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozva.

A szövetségi parlament (Bundestag) nagyobbik ellenzéki pártja, a Baloldal egyik társelnöke, Bernd Riexinger szerint Törökország előtt két út áll: “Erdogan vagy a katonai diktatúra”. Az áldozatok mindkét esetben az emberi jogok, a demokrácia és a szabadság – írta a politikus a Twitteren.

A Bundestag másik ellenzéki pártja, a Zöldek társ-frakcióvezetője, Katrin Göring-Eckardt azt írta, hogy Törökországnak nem puccsra van szüksége, hanem szabadságra, demokráciára és szabad választásokra.

A 82 milliós Németországban él a legnagyobb török közösség Törökországon kívül, létszámuk 3 millióra tehető. A legtöbben Észak-Rajna-Vesztfáliában laknak, a tartományban működő török konzulátusok előtt éjjel szolidaritási tüntetéseket tartottak Recep Tayyip Erdogan török államfő mellett. A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság jelentése alapján Düsseldorfban, Essenben és Duisburgban több ezren demonstráltak, rendbontás nem történt. A Bild című lap beszámolója szerint a nyugati országrész más nagyvárosaiban, a többi között Stuttgartban és Hamburgban is tüntettek az államfő mellett a török konzulátusok előtt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »