"Politikailag önmagát tenné támadhatóvá a kormány, ha nem ismernék el legitimnek ezeket az aláírásokat"

"Politikailag önmagát tenné támadhatóvá a kormány, ha nem ismernék el legitimnek ezeket az aláírásokat"

Sikeresen eljuttatta az ellenzék a Nemzeti Választási Irodához (NVI) péntek reggel a népszavazási kezdeményezésükhöz összegyűjtött kétszer 235 ezer aláírást, miután megtartották élőlánccal egybekötött sajtóeseményüket a Parlament előtt, a Kossuth téren. Az egyik leglényegesebb mondat az volt, mely szerint még a hatályos törvények is zöld utat adhatnak ahhoz, hogy Áder János köztársasági elnök április 3-ra, az országgyűlési választásokkal egy időben kiírja az Egységben Magyarországért népszavazását.

Noha a 200 ezres aláírásszámot eredetileg múlt hétre tervezték teljesíteni, ennek kapcsán Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnökségi tagja az Alfahírnek elmondta, Szabó Tímeával egyetértve változatlanul úgy véli, jogilag lenne és van esély rá, hogy a mai leadással április 3-ára lehessen kiírni a kétkérdéses népszavazást. Véleménye szerint hiába beszélt ennek ellenkezőjéről Orbán Viktor még karácsony előtt.

Sándor Zoltán / Alfahír

Ugyanakkor nem gondolja, hogy az NVI munkatársain fog ez múlni, mert ők lelkiismeretesen, gyorsan elvégeznék a munkájukat. Szerinte

valószínűleg politikai akarat eredménye lesz, ha a referendum nem tartható meg a kormány népszavazásával és az országgyűlési választással egyszerre.

A több mint 10 százalékos aláírástöbblet ellenére elméletileg még mindig gördülhet akadály a népszavazás sikere elé. Lukácsi Katalin szerint azonban csekély a valószínűsége, hogy 35-35 ezer aláírást “kiszórnának”, azokat ugyanis nagyon szigorúan ellenőrizték, személyesen ő maga is. A szükség esetén felmerülő további lépésről nem szólt, de kifejtette, szerinte

Hírdetés

“Politikailag önmagát tenné támadhatóvá a kormány, ha nem ismernék el legitimnek ezeket az aláírásokat.”

Arra a felvetésre, hogy melyik párt mennyi aláírást gyűjtött, az MMM politikusa úgy felelt, erről lehet, hogy lesz majd kommunikáció, de szavai szerint nem híve a külön-külön “arcoskodásnak”, mert most az egységnek van itt az ideje, azt kell elsősorban bemutatni. De a legigazságosabbnak azt tartaná, ha az egészet elosztanák héttel, mivel mindegyik párt, mozgalom hasonlóképp kivette a részét a munkából.

Felidézte, hogy nem igazán számított, ki milyen pártállású, mindenki gyűjtötte közösen az aláírásokat, amely folyamatot a jelöltek koordináltak. A gyűjtés az ország minden pontján zajlott, Lukácsi a Jászságban és Budapesten egyaránt töltette ki az aláíróíveket.

“Én mindenhol lelkes, a faggyal dacoló aktivistákkal találkoztam, pártállástól függetlenül.”

Sándor Zoltán / Alfahír

A későbbiekre vonatkozóan Lukácsi úgy látja, a választókban pozitívan csapódik majd le a referendum témájára is felfűzött ellenzéki kampány, és a mozgósítást tekintve biztos abban, hogy ennek lesz felhajtóereje. Végül hangsúlyozta azt is, nagyon tud azonosulni a már sokat hangoztatott ellenzéki mondással, miszerint:

“Előválasztás: sikerült, népszavazás: sikerült, és most már csak a kormányváltás áll előttünk, és ugyanolyan lendülettel azt is bevesszük. A cél a Parlament!”

– zárta szavait Lukácsi Katalin.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »