"Politikailag éretlenül viselkedik az ellenzék"

Az ellenzék támadja a kormányt és Orbán Viktort, de az elemzők szerint nem a kormánynak kell magyarázkodnia, hanem a többi pártnak.

Közjogi tétje nem volt a népszavazásnak, de közjogi következménye lehet. (…) A sok nem szavazat feljogosítja a parlamentet a közjogi változtatásra – ezt mondta Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezető elemzője az M1-nek nyilatkozva.

Így reagált az ellenzék

Molnár Gyula az MSZP elnöke szerint alkotmányellenes lenne, ha a kormány az érvénytelen és eredménytelen kvótanépszavazás eredményére hivatkozva akarna bármit tenni.

A Jobbik elnöke Vona Gábor Orbán Viktor személyes kudarcaként értékelte, hogy várhatóan érvénytelen lesz a vasárnapi kvótareferendum. „Ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt mezőnyfölényben a miniszterelnök és a Fidesz, Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott” – mondta a politikus.

Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett – kommentálta a kvótáról szóló népszavazás végkimenetelét a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc.

Az LMP társelnöke, Szél Bernadett valós problémának tartja a migráció kérdését, ám a párt szerint, ha eredménytelen a kvótareferendum, az a kormány pozícióját gyöngíti a kérdésben tartandó külföldi tárgyalásokon.

“Becsapja magát az ellenzék”

Az ellenzék becsapja magát, erre utalnak a nyilatkozataik – értékelte a reakciókat Lánczi Tamás. A Századvég Alapítvány vezető elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy a választásokon – szóljon az bármiről – az emberek egyharmada szinte soha nem vesz részt.

Lánczi Tamás szerint az ellenzéki pártok politikailag éretlenül viselkednek, s úgy beszélnek a pártok vezetői, mintha nem lett volna 3,2 millió ember, akik nemmel szavaztak.

Mráz Ágoston is úgy látja, hogy az ellenzéki pártoknak van magyarázni valója és nem a kormánynak. Az ellenzéki pártok nagy mennyiségű szavazatot próbálnak megkérdőjelezni, de magukat is félrevezetik, ha elhiszik, amit mondanak – magyarázata a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Mindkét elemző úgy látja, hogy nemcsak Magyarország és Brüsszel között fog elindulni egy harc, hanem a baloldalon is, arról, hogy hogyan tovább a jövőben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »