Politikai patthelyzetbe került Nagy-Britannia

Európa a rendezetlen Brexit felé halad – így kommentálták a legnagyobb európai lapok azt, hogy a brit parlament elutasította a kormány által benyújtott megállapodás-tervezetet, viszont másnap bizalmat szavazott Theresa May brit miniszterelnöknek. Ezzel továbbra sem oldódott meg a politikai patthelyzet.

Továbbra is az eddigi kormányfőre hárul vagy hárulna, hogy kidolgozzon egy olyan dokumentumot, ami mind a brit képviselőknek, mind az európai partnereknek megfelelő. Nem lesz könnyű dolga, az idő azonban telik, már csak pár hét van március 29-ig, a kilépés dátumáig. Mi lesz Nagy-Britannia sorsa a következő időszakban?

A kiválás megvalósulása nem lehetetlen, azonban minden létező forgatókönyv az asztalon van – mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában. Véleménye szerint azonban a legkevésbé valószínű szcenárió jelenleg az, hogy márciusban kilépnek. Hozzátette: ha újra kitolják a kilépés dátumát, akkor az alapvetően a bennmaradás pártiak malmára hajtja a vizet.

Egyre nehezebb komolyan venni a briteket

A kilépés dátuma nincs kőbe vésve, nagy esély van rá és könnyen elképzelhető, hogy kitolják a dátumot – jelentette ki Magyarics Tamás volt dublini nagykövet a műsorban. Mint mondta, erre számos utalást is hallhattunk, azonban fontos tudni azt, hogy ezzel az a választói csoport nyerne Nagy-Britanniában, amely a bennmaradás mellett tette le voksát.

Egy mai felmérés szerint már 56-44 arányban vannak azok, akik a bennmaradás mellett voksolnának, ha most kellene erről szavazni – tájékoztatott. A nagy kérdés, hogy lesz-e második referendum, hiszen sok jogi kérdést kellene még ahhoz megválaszolni.

Jogi szempontból az Egyesült Királyságnak kérelmeznie kell, hogy tolják ki a kilépés időpontját. Ezután az Európai Parlament egyhangú szavazással az Egyesült Királyság egyetértésével közösen dönthet az időpontról – tájékoztatott Tóth Norbert, majd hozzátette, lényegében bármeddig kitolhatják az időpontot.

Hírdetés

Ez azonban valóban felvet több problémát is – hangsúlyozta a nemzetközi jogász. Jogilag az sem lehetetlen, hogy visszavonják a kilépést szabályozó ötvenes cikkelyt, majd újraindul a kétéves kilépési intervallum. Amennyiben ez tényleg megvalósulna, nehéz lenne komolyan venni a briteket a későbbiekben – tette hozzá.

Furcsa helyzet állhat elő 

Amennyiben a kilépési időpont kitolásáról döntenek az Európai Parlamentben, akkor a májusi EP-választáson még tagokként szavazati jogukkal élhetnek a britek – tájékoztatott Tóth. Mint mondta, jelen állás szerint a briteknek nincsenek képviselői az Európai Tanácsban, így amennyiben az EP-választásig is uniós tagok maradnak, rendkívüli ülésen vissza kell adni a brit képviselők mandátumát.

Az ügy további érdekes jogi és politikai kérdéseket vethet majd fel.

Magyarics szerint furcsa helyzetet teremtenének a britek az unióban, hiszen a következő ciklust már nélkülük tervezték.

Ma már kevés esély van az újraszavazásra

A közhangulatot nehéz felmérni, ugyanis rendkívül hullámzó az, hogy a választók miként foglalnak állást – mondta Magyarics Tamás. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a bennmaradást támogatók lennének többségben egy új népszavazás során, azonban az utóbbi időben a brit közvéleményk-utatók nagyot tévedtek, így nem lehet száz százalékos biztonsággal kijelenteni ezt.

Hozzátette: az új választások kiírására akkor lett volna nagy esély, ha Theresa May miniszterelnök a szerdai bizalmi szavazáson veszít.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »