Politikai patthelyzet állt elő a francia parlamentben, de Macronnak már van egy terve

Politikai patthelyzet állt elő a francia parlamentben, de Macronnak már van egy terve

A francia választásokat Emmanuel Macron centrista-progresszív koalíciója elvesztette, de a kormányalakítási versenyből még jól is kijöhet. A Politico cikke szerint Macron megpróbálhatja a szélsőbaloldali Új Népfront koalíciót fellazítani és egyes pártjait magához csábítani. Röviden, oszd meg és uralkodj taktikát alkalmazva vesztes pozícióból is újra nyeregbe kerülhet Macron pártja – köszönhetően a viszonylagos patthelyzetnek, amit a választások eredményeztek.

Óriási meglepetésre a szélsőbal aratott diadalt a francia nemzetgyűlési választáson. A képlet nagyon egyszerű: Emmanuel Macron francia elnök jól mozgósított a szélsőjobboldalinak bélyegzett radikális Nemzeti Tömörülés ellen, de a választók inkább szavaztak a szélsőbaloldalra, mint Macron pártjára. Ennek ellenére nagy valószínűséggel nem a választói akarat fog érvényesülni.

A választásokon

mandátumot szerzett az 577 képviselőből álló francia nemzetgyűlésben. Lényegében nincs többséget képviselő erőtér, így továbbra is homály fedi, ki lehet képes kormányt alakítani, és főleg, kivel. A patthelyzet egyik sajátossága, hogy önálló pártként a Nemzeti Tömörülés toronymagasan győzött, ám a kormányalakításnál a szövetségkötések kapják a főszerepet.

Macron és progresszív mozgalma most arra keres megoldást, hogyan tudná javára fordítani a kialakult helyzetet. A legegyértelműbb lehetőség szétverni a választást megnyerő szélsőbaloldali szövetséget.

A taktikában lenne ráció. Ez a formáció négy politikai erőből áll, és bizonyos témákban rendkívül nagy köztük a szakadék. Az egyik fő probléma, hogy a baloldali szövetségnek nincs egy mindenki felett álló vezetője, még a sokat emlegetett Jean-Luc Mélenchon is csak saját szélsőbalos Engedetlen Franciaország nevű pártja nevében tud nyilatkozni.

Mellette azonban még ott vannak a kommunisták, a szocdemek és a zöldek.

A szövetséget úgy tákolták össze kényszerből, a kényszert pedig maga Macron szülte azzal, hogy már az elbukott EP-választások másnapján előrehozott választásokat írt ki. Az idő rövidsége miatt gyorsan kellett tető alá hozni a szövetségeket, amelyek így nem túlságosan szilárdak.

Az egyik szakítópróba a gázai háború lehet. Az Engedetlen Franciaország és a Szocialista Párt enyhén szólva is élesen bírálta Izraelt a Hamász elleni háborúja miatt. A szocdem frakció ugyanakko azért támadta saját szövetségeseit, mert nem ítélték el kellőképp a Hamasz tavaly október 7-én végrehajtott terrortámadását (megjegyezzük, a baloldali pártok nagy részének szavazóbázisa migráns vagy migráns hátterű választó).

Hírdetés

A szélsőbalos szövetség azt ígérte, a hétvégére lesz közös vezetőjük és miniszterelnök-jelöltjük. Macron ellenben azt reméli – legalábbis a Politico szerint – hogy ez a próbatétel túl sok lesz a sebtében összetákolt formációnak, ami a politikai kihívás súlya alatt összeomlik, és így Macron koalíciója lesz az első számú kormánytényező.

Valójában Macronék koalíciójának csak Mélenchon Engedetlen Franciaországával van problémája, a baloldali tömbből mindenki mással együtt tudnak működni. Főleg a Zöldekkel, akik ráadásul nem örültek annyira a mandátumok eloszlásának.

Nem csak a baloldalt fenyegeti összeomlás

Azonban nem csak a szélsőbal van nyomás alatt. Sokan távolodtak el Macron politikájától, köztül Edouard Philippe volt kormányfő is, aki azzal vádolta meg a francia elnököt, hogy túl gyorsan kihirdetett előrehozott választásával „kinyírta a koalíciót”. Ez végül csak részben bizonyosodott be: Macron szövetségesei a második helyen futottak be, de így is 70 mandátumot veszítettek el.

Philippe-ről úgy tartja a francia sajtó, hogy államfő szeretne lenni. És ebből adódik a dilemma: bárki, aki a választói akaratot semmibe vevő politikai barterhez adja a nevét azért, hogy Macron megtarthassa hatalmát, örökre eljátssza a hitelét az emberek előtt.

A Politico ezt úgy fogalmazta meg: mivel Macron 2027-ben már nem tud újra indulni, most minden szem a következő választási versenyre szegeződik, és kevés olyan potenciális jelölt lesz, aki hajlandó lenne feláldozni politikai jövőjét Macron jelenéért. 

Egyes információk szerint Gérald Darmanin leköszönő francia belügyminiszternek is kifejé áll a szénája a pártból, de szinte biztos, hogy saját pártot akar létrehozni alternatívaként – Macron pártjával szemben.

A fentiek értelmében a francia politika egyáltalán nem lesz stabilabb, mint volt, sőt. Jelenleg az sem kizárt, hogy kisebbségi kormány alakul, amely ki lesz szolgáltatva az ellenzék kénye kedvének – magyarul, abban a pillanatban megbukik, hogy a szélsőbal és a radikális jobboldal egyetért az időzítésben.

Macronnak persze a fél győzelem is, mint az, ha teljesen elveszíti a befolyását a belpolitikára. A választói akarat érvényesülése, persze, már más kérdés…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »