Politikai elemző: lesznek durva vadhajtásai a kampánynak

Politikai elemző: lesznek durva vadhajtásai a kampánynak

Az elmúlt hetekben több kampányrendezvényen is volt atrocitás, volt ahol gázpisztoly került elő. Legutóbb a IX. kerületi Fidesz-iroda ablakát dobta be valaki. Az InfoRádiónak nyilatkozó elemző szerint erre lehet számítani a következő országgyűlési választás kampányában.

„Pici ízelítőt mutat abból, hogy mi vár ránk a következő időszakban” – fogalmazott az InfoRádiónak a Méltányosság Politikaelemező Központ kutatásvezetője az utóbbi napok, hetek történéseire. Novák Zoltán emlékeztetett, közeledvén a kampány végéhez, a konkrét voksoláshoz, úgy szokott egyre nagyobb szintet elérni a „szenvedélyesség”, az indulat. Az, hogy időben mindez a megszokottnál kicsit előbb történik, azzal magyarázható, hogy van egy előválasztási kampány, kitelepülések, magyarán az utcára kerül a politika, így a „kisülések” is megtörténnek – magyarázta.

A szakember egyetértett, a kampány dinamikáját alapul véve valóban igaz, a választások közeledtével egyre hevesebbek lehetnek a megnyilvánulások, és ha már ilyen durván indul, hogy adott esetben előkerül egy gázpisztoly egy kampányrendezvényen, vagy téglával dobnak be egy pártiroda-ablakot, arra lehet következtetni, hogy

Hírdetés

nem egy sima küzdelem várható, lesznek „vadhajtásai” a kampánynak.

Felelősség?

Novák Zoltán a felelősséget illetően kifejtette: abból fakadóan, hogy hatalmas a tét, azt egzisztenciális küzdelemként éli meg a két tábor, gondolva itt elsősorban a politikai elitre. Ám ez „lecsorog” az aktivisták, majd azon keresztül a választópolgárok szintjére. Amikor aztán az utcán is megjelenik a politika, akkor sajnálatos mód – a fent említettekhez hasonló – összetűzések lesznek, így e tekintetben nem lehet számítani semmi jóra.

„Nagyon nehéz lesz ezeket az indulatokat visszafogni” – emelte ki az elemző. Úgy látja, a politikai elit részéről ez egy nagyon nehéz libikóka, ugyanis nekik egyszerre kell mozgósítaniuk, magasabb hőfokon tartaniuk a választókat, miközben meg is kellene akadályozniuk a túlkapásokat, annál is inkább, mert azok kontraproduktívak lehetnek.

– tette hozzá.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »