Politico: Orbán nyerésre áll az európai migrációs vitában

Politico: Orbán nyerésre áll az európai migrációs vitában

BRÜSSZEL, BUDAPEST. Orbán Viktort sokan szidják az Európai Unióban bevándorlóellenes retorikája, a határkerítés felépítése és a menekültügyi kvóták elutasítása miatt, közelebbrõl nézve azonban világosan látható, hogy a magyar kormányfõ nyerésre áll a migrációs vitában – írja pénteken megjelent cikkében a Politico.eu brüsszeli hírportál.

"Ezt Brüsszelben senki nem akarja hangosan kimondani, de Orbán Viktor nyerésre áll a migrációs vitában" – írták a cikkben, hangsúlyozva, hogy az uniós vezetõk többsége az utóbbi idõben átvette a magyar álláspont egyes elemeit.   

A szerzõ szerint az EU vezetõinek szavaiból és tetteibõl az látszik, hogy a migrációs válság 2015-ös csúcspontja után valahogy Orbán nézõpontja érvényesült, amely a bevándorlás akadályozását részesíti elõnyben az érkezõk integrációjával szemben.   

A híroldal példaként említette, hogy Orbán követelése a szigorúbb határellenõrzésrõl visszaköszönt az Európai Bizottságot vezetõ Jean-Claude Juncker minapi évértékelõ beszédében, amelynek egyébként – mint írták – több olyan része is volt, amelyet akár egy az egyben a magyar kormányfõ is elmondhatott volna.   

Noha Magyarország és Szlovákia elvesztette a kvótapert az Európai Bíróságon, a tények azt mutatják, hogy az Európai Unió Tanácsa csak "üres" jogi gyõzelmet aratott – húzta alá a Politico.   

Az EU sok energiát fektetett a szolidaritás hangsúlyozásába, egyes tagállami kormányok intézkedései ugyanakkor tökéletesen illeszkednek Orbán Viktor régóta hangoztatott megoldási javaslatába, miszerint egyebek mellett szigorítani kell a határellenõrzést és fel kell lépni a Földközi-tengeren tevékenykedõ NGO-k ellen. Az is vitathatatlan, hogy Emmanuel Macron francia államfõ részben átvette Orbán álláspontját azzal, hogy nemrég befogadóközpontok felállítását szorgalmazta Csádban és Nigerben – mutattak rá.   

Mint írták, nem kell feltétlenül meglepõdni a vita súlypontjának eltolódásán, miután Európa láthatta, milyen súlyos politikai következményekkel járt Angela Merkel német kancellár számára, hogy 2015 szeptemberében megnyitotta országa határait a menekültek elõtt.   

A Politico által megkérdezett uniós tisztségviselõk szerint bizonyos területeken a magyar megközelítés egyszerûen a józan észt képviseli, de az EU vezetése ennek ellenére továbbra is elkötelezett a nyitottság politikája, a legális bevándorlási csatornák kialakítása mellett. Egyikük szerint az Orbánnal való látszólagos egyetértés mindössze ideiglenes.   

"Nem az számít, hogy egyetértünk-e Orbánnal. Elõször meg kell mutatnunk, hogy ellenõrzésünk alatt áll a helyzet, utána pedig kidolgozhatjuk a bevándorlóáradat kezelésének jobb módjait" – mondta egy uniós diplomata.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »